miau.bg»Статии»Котки»Паспорт на котката - как и защо?

Паспорт на котката - как и защо?

Паспорт на котката - как и защо?

Ако искате да издадете паспорт на вашето коте, но не знаете как, в тази статия ще разберете. Ако се налага да пътувате в чужбина с котката, но няма на кого да оставите вашият домашен любимец и се налага да го вземете със себе си, то е задължително да има котешки паспорт.

От какви документи освен паспорт има нужда вашето коте?

- Ако сте решили да пътувате в чужбина с вашето коте, то за да преминете границата, ви е нужно писмено потвърждение от ветеринарен лекар, че котката има поставена котешка ваксина против бяс;

- Друго важно нещо е вашата котка да има чип или отличителен белег за идентификация;

Как се взима паспорт за котка?

Ветеринарният лекар, при когото водите вашата котка има прави да ѝ издаде паспорт. Не всички ветеринари обаче имат пълномощия за това. Единствено ветеринар, който е вписан в областната медицинска и ветеринарна камера, има право да издава паспорт. Когато избирате ветеринар, който да издаде паспорт на вашето коте, то трябва да сте сигурни, че той фигурира в тази камара.

Колко време трябва, за да стане готов паспортът за котката?

Паспорт при пътуване с котка

Да получите паспорта на вашето коте, няма да отнеме много време. Паспортът може да бъде получен още същия ден. Ветеринарят е този, който прави всички нужни формалности и удостоверява, че всички тестове, описани в паспорта, са направени. След като се направи ваксина против бяс, трябва да се изчака 21 дни, защото чак след това тя става актуална. Ако сте решили да пътувате, трябва да ваксинирате котката и да й направите паспорт един месец преди датата, на която ще пътувате.

Колко време е валиден паспортът на котката?

Паспортът, който се издава на котката, е валиден за неопределен период от време.

С какъвто и транспорт да пътувате, било то с кола, със самолет или с кораб, трябва да знаете, че котките никак не обичат да пътуват и за това трябва да се погрижите за техния комфорт по време на пътуването.

Погрижете се да им е удобно и да не изпитват излишен стрес. Сложете им удобна възглавничка в клетката, ако ще пътувате със самолет или удобно място до вас в колата, за да се чувстват сигурни и защитени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest