miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Опасно ли е да даваме сурова храна на котката?

Опасно ли е да даваме сурова храна на котката?

Опасно ли е да даваме сурова храна на котката?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

В началото на миналия век храната на пухкавите мъркащи домашни любимци се основавала на тази, които стопаните приготвят за себе си. Въпреки това писаните посягали и към сурова храна. Във времето на ІІ световна война суровата храна за котките намаляла драстично. Това се наложило заради пренасочването на ресурси за производство на оръжия. Вместо консервирана храна, котките се хранели изключително със суха.

Отделно знаем, че котките са изключително месоядни животни. Те имат нужда от протеините в месото, за да се развиват нормално. Те имат специфични характеристики по отношение на ноктите, зъбите и хранопровода. Органите им са подготвени така, че да приемат и обработват протеини. Липсата на протеин ще доведе до дефицит на основни хранителни вещества при тях. Пример за това е тауринът. Липсата му ще доведе до смърт.

Суровата храна, тук се визира суровото месо, е полезна храна за котката. Сухата и мокра храна е предназначена да промени рН на котешката урина, за да не се образуват камъни в бъбреците. Ефективността им обаче не е 100 процента. Котките са склонни към бъбречни инфекции. Някои, като персийската порода, страдат от поликостозни бъбреци. Основната причина за това е ниският прием на вода.

Естествената диета, състояща се от сурова храна, каквато консумират котките в дивата природа, е изключително полезна за общото им здраве. Съотношението в нея е: 80 процента сурово месо, 10 процента ядливи кости, 5 процента черен дроб, 5 процента други вътрешни органи. На зеленчуците са отредени 7 процента, а на семената, ядките - 2 процента, а на плодовете само 1 процент.

Суровата храна кара писанките да пият повече вода, а тялото на животното се състои от 60 процента вода. Освен това рискът от затлъстяване при консумация на сурова храна е два пъти по-нисък. Този тип храна се усвоява по- дълго, но по-добре и е по-хранителна. Ставите също остават по-здрави със сурова храна в котешката диета.

Сурово месо на котката

Суровите животински храни почти не съдържат въглехидрати. Те произвеждат по-лек мирис при изхождане на животното. Естествената диета на това животно е суровата храна, то ще се чувства щастливо и здраво, ако се храни така, както природата е решила за него.

Вредите от суровата храна за котките

Храненето на котката със сурова храна може да крие някои рискове. Ако например месото е развалено, това може да причини повръщане и диария при котката. Заразеното месо също може да причини заболявания на котката, така че трябва много да се внимава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest