Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо не бива да храним котката с кучешка храна?

Защо не бива да храним котката с кучешка храна?

Защо не бива да храним котката с кучешка храна?

Често любителите на животни отглеждат заедно кучета и котки като домашни любимци. Идеалното съжителство с тези животински видове е когато те са приятелски настроени помежду си. Тогава често спят едно до друго и се хранят заедно. Това обаче не означава, че могат да ядат една и съща храна. Ако котката от любопитство опита от храната на лаещия домашен любимец, това няма да има сериозни последици за нейното здраве, но изхранването на мъркащият домашен любимец с храната на кучето е абсолютно неприемливо.

Защо не бива да храним котката с кучешка храна?

Хранителните нужди на една писана се различават значително от тези на лаещия домашен питомец. Котките са изключително месоядни. Те се нуждаят от животински протеин, за да се развиват и заякват. Храната за кучета не съдържа необходимите им количества протеини, таурин и други витамини, необходими за поддържане на тяхното здраве. Съдържанието на калории, мазнини и вода в кучешката храна също не е подходящо за котки.

Котката се нуждае от прясно сурово месо, за да се задоволят нейните хранителни нужди, а сготвеното месо, с което се хранят кучетата отслабва котешката храносмилателна система и я прави по-податлива на паразити и инфекциозни заболявания. За да се запазят храносмилателните сокове на котето силни, то се нуждае от сурово месо.

Кучешката храносмилателната система е по-адаптивна от тази на мъркащите пухчовци и по-лесно преобразува хранителните вещества от котешката диета, но за котките това не важи. За да могат да приемат добре кучешката храна котките, тя трябва да бъде обогатена с по-високо ниво протеини, минерали и витаминни добавки за получаване на достатъчна хранителна база.

Какво да правим, ако котката яде храната на кучето?

Котешка храна на кучето

При такъв случай трябва да се следи домашният любимец за загуба на тегло, повръщане или диария, за лошо състояние на козината, неподходящо уриниране или други прояви на котешко заболяване. Особено проблемно може да се окаже подобно поведение, ако котето има алергия, чувствителен стомах или други здравословни проблеми.

Нужно е да се обсъди с ветеринарния специалист, който се грижи за здравето на котето подобен проблем. Най-добре да се попречи на котката да яде кучешката храна, като се прибират своевременно остатъците от храната на кучето. Трябва и по-стриктно да се следи здравословното състояние на котката, ако има дори съмнение, че опитва от храна, която не е предназначена за нея.

Вижте още забранени храни за котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest