miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Джак ръсел териер - предимства и недостатъци на породата

Джак ръсел териер - предимства и недостатъци на породата

Джак ръсел териер - предимства и недостатъци на породата
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Както всяка порода кучета, джак ръсел териер има своите предимства и недостатъци. В тази статия ще ви разкажем по-подробно за тях, за да опознаете интересния характер на тази порода кучета.

И предимствата, и недостатъците на джак ръселите можем да разделим на две основни групи - психологически и физически. Психологически ще наречем тези, които се отнасят за нрава на кучетата, а физически тези, които отговарят на тяхната физиология.

Психологически предимства на джак ръсел териер

Породата джак ръсел териер е една от най-дружелюбните и общителни породи кучета. Определено можем да кажем, че не са ревниви когато става въпрос за стопаните им и няма да се поколебаят да се зарадват на всеки човек, който не намират за заплаха.

Изключително голям плюс е, че се разбират идеално с деца. Ще тичат весело около тях и ще махат жизнерадостно с опашка. Джак ръселите са перфектни защитници, заради непреклонното им чувство за справедливост.

Ако усетят зложелател ще се втурнат в режим на защита, дори ако противникът е със значително по-големи размери. Към положителните качества на породата можем да отнесем също и тяхната интелигентност. Те са склонни с удоволствие да изпълняват вашите команди, стига да им отделите необходимото време за дресиране. Освен това джак ръселите са майстори в подобряването на настроението на околните. Позитивността и остроумието на тези кучета са способни да накарат всеки човек да се усмихне и разсее.

Физиологически предимства на джак ръсел териер

Джак ръселите са едни от най-енергичните кучета и могат да прекарат цели дни в тичане и игри. Ако сте спортна натура и често правите дълги разходки и преходи, това определено е идеалното куче за вас. За тях няма ограничения, без значение дали разходката е в някой парк или в планината.

Джак ръсел

Няма да усетят умора, дори напротив - ще се заредят. Предимство е, че са малки на размер и могат да се стопанисват както в къща, така и в апартамент, освен това можете да ги взимате навсякъде с вас. Не са претенциозни на храна и не е необходимо да се притеснявате за дневната им диета.

Психологически недостатъци на джак ръсел териер

Представителите на породата джак ръсел териер могат да се окажат огромно предизвикателство за стопаните си. Ако собственикът не отделя достатъчно време на кучето както за обучението на джак ръсела, така и за разходки, то може да се превърне в истинска фурия.

Твърде дългото му стоене в затворено пространство ще го изнерви и е способно да започне да прави бели, за да привлече вниманието ви. А внезапната поява на други кучета може да го накарат да се чувства в опасност или да помисли, че собственикът му е в опасност и да заеме отбранителна позиция.

По природа Джак ръселите могат да бъдат изключително манипулативни, ако не им покажете кой е шефът още докато са малки. Колкото до игрите му с децата, кучето може да прекара часове в игра, но е важно дечицата да бъдат предупредени за някои особености. Не бива да прилагат сила върху животното, защото може да стане агресивно.

Физиологични недостатъци на джак ръсел териер

Високите нива на физическа активност на породата могат да се окажат недостатък за твърде заетите хора или за тези, които предпочитат да си стоят у дома.

Стопаните на джак ръселите трябва да им осигурят много играчки, с които да се занимават у дома, за да остане имуществото непокътнато. В противен случай е възможно да нанесат големи щети на мебелите. Като недостатък можем да посочим и сезонната смяна на козината им, защото в тези периоди оставят много косми навсякъде и почистването трябва да се извършва значително по-често.

Джак ръсел териер

Трябва да се има предвид, че всяко предимство на породата може да се окаже недостатък. Причина за това е именно самият собственик и неговият начин на живот, защото ако стопанинът е човек, който води активен начин на живот, енергичността на кучето ще бъде сметнато за предимство. Ако обаче собственикът е човек, който води заседнал начин на живот, то тогава тази активност би му се сторила недостатък на джак ръсела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest