miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Съжителство на чихуахуа с други животни

Съжителство на чихуахуа с други животни

Съжителство на чихуахуа с други животни
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Имате чихуахуа, но искате да му вземете другарче, с което да не се чувства самотно, когато ви няма? Или пък вече имате домашен любимец, но имате желание да стопанисвате и чихуахуа? Който и вариант да отговаря на вашата ситуация, предполагам се чудите дали тези малки създания се разбират с други животни. В тази статия ще откриете отговора на този въпрос, затова се залавяйте с четенето!

Породата кученца чихуахуа са известни сред хората със своя специфичен нрав. Скромните им тегло и размери не трябва да ви подвеждат за техния характер. С малките си носленца и големи очички привидно изглеждат най-милите и дружелюбни създания, но в повечето случаи това е само маска. Те приемат ролята на пазач у дома и няма да се поколебаят да вдигнат лай до небесата, ако усетят приближаващ се чужд човек или животно. Чихуахуато не осъзнава реалните си размери и способности, затова и доста често се перчи срещу други кучета, дори те да са значително по-големи на размер.

Присъствието на други животни би ги раздразнило, тъй като те са ревниви и изключително силно привързани към стопанина си. Поради силното си чувство на привързаност, те са склонни да си помислят, че са били изоставени, дори ако ги оставите сами вкъщи за десетина минутки. Склонни са дори да проявят агресия към други видове животинки и повярвайте, това се случва единствено в желанието си да доминират.

За да се избегнат евентуални инциденти е добре да бъдат обучени от малки. Това няма да бъде особено труден процес, защото дори от миниатюрните си размери, те са интелигентни кучета и бързо схващат команди, особено ако ги стимулирате и награждавате.

Трябва е да значете обаче, че стимулацията за следване на вашите команди трябва да се характеризира единствено с награди и хвалби, като изключите строгия тон и насилствените мерки. В противен случай ще постигнете обратния ефект - кучето ще се стресира и озлоби.

Чихуахуато може да израсне тихо и спокойно, както и да се разбира добре с други животни, ако още в началната му възраст започнете да го социализирате. Взимайки го с вас навън, сред хора и животни, то ще се научи, че социалността е съвсем нормален процес и с течение на времето няма да има нищо против него. Предимство е, че размерите му позволяват да го носите с вас навсякъде, защото се събира и в дамска чанта.

чихуахуа и други животни

Ако чихуахуато вече има тези изградени навици, ако успява да овладее чувството на ревност и собственост към стопанина си, ако се справя добре със социализацията и общуването с други животни, то няма от какво да се притеснявате.

Дори в началото да прояви агресивен нрав, прегърнете го, за да се увери, че няма да го изоставите заради другото животно и им отделете необходимото време да се запознаят. Важно е и след това да обръщате еднакво внимание на двете животни. По този начин чихуахуато ще види приятел и другар в другото животно, а не съперник.

Ако държите да си вземете още един домашен любимец, но чихуахуато е вече пораснало и няма тези изградени навици, ако не се разбира особено с други животинки и реагира егоистично и агресивно, то тогава силно препоръчваме животното, което ще вземете, да бъде от срещуположния пол и същата порода.

В заключение бихме казали, че тези малки и сладки създания изискват изключително много внимание и любов. Ревността им би могла да достигне невиждани висоти, но и те като всяко живо същество имат емоции, с които понякога не могат да се справят. Съжителството на чихуахуа с други животни не винаги е добра идея, но със сигурност не е невъзможно.

Вижте и повече информация относно:

- С кои породи кучета се разбира чихуахуа;

- Видове чихуахуа и техните особености;

- Характер и поведение на чихуахуа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest