Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Кастриране на женска котка - ползи и рискове

Кастриране на женска котка - ползи и рискове

Кастриране на женска котка - ползи и рискове
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Кастрацията на женски котки е хирургическа операция, която включва отстраняване на репродуктивните органи на женските с цел стерилизация (елиминиране на репродуктивната функция), както и засягане на либидото и вторичните полови белези.

С нарастващата осведоменост за ползите от кастрацията, собствениците все повече избират рутинно да кастрират своите котенца, без да ги чакат да съзреят. Много често кастрацията на коте е причината, поради която се посещава ветеринарната клиника за първи път.

За формиране на професионални препоръки е важно ветеринарният специалист ясно да се ориентира в плюсовете и минусите на кастрацията на женската котка. Да разгледаме какви са ползите и рисковете от интервенцията.

Предимства на кастрацията на женската котка

- Предотвратяването на нежеланото размножаване се изразява както в предотвратяване на нежелани неприятности за конкретен собственик, така и в намаляване на броя на бездомните котки.

- Премахване на нежеланото сексуално поведение: психиката на домашния любимец става по-стабилна и предвидима. За котките в контакт с други животни това също означава намаляване на агресията, риска от нараняване и болести, предавани чрез контакт. Важно е да запомните, че около 10% от животните запазват сексуално поведение под една или друга форма след кастрация на котката.

- Рискът от тумори на млечната жлеза при котки, стерилизирани преди 6-месечна възраст, се намалява с 91% и с 86% на възраст от 1 година.

- Рискът от неоплазми на репродуктивните органи при котки, кастрирани преди една година, клони към 0.

- Рискът от пиометра (гноен ендометрит) по време на ранна кастрация (6-8 месеца) също е близък до 0. Пиометра на пънчето на матката може да възникне при наличие на яйчникова тъкан или друг източник на прогестерон, но е рядко.

- Увеличаване на продължителността на живота. Въз основа на резултатите от лабораторни изследвания върху животни и ретроспективни епидемиологични проучвания на кучета и котки, се предполага, че стерилизираните животни е вероятно да живеят по-дълго от некастрираните, но ефектът от стерилизирането се различава при различните проучвания.

Минуси на кастрацията на женската котка

Кога се кастрира женска котка

- Периоперативни рискове, включително смърт.

- С изключение на сексуалното поведение, повечето собственици на кастрирани котки (както мъжки, така и женски) отбелязват намаляване на активността и общата агресия след операцията.

- Затлъстяване при котките. Приблизително 19–40% от котките са с наднормено тегло и 7, 8% са със затлъстяване. Наднорменото тегло е значителен рисков фактор за много сериозни заболявания. Почти всички проучвания потвърждават, че кастрираните котки са по-склонни да бъдат с наднормено тегло или затлъстяване, отколкото некастрираните котки.

- Котешки диабет. Въпреки че кастрацията е свързана с повишен риск от диабет при женски котки в някои проучвания, диабетът най-вероятно е вторичен след затлъстяването и повишения апетит.

- Заболявания на пикочно-половата система. Има данни за повишен риск от развитие на възпалителни заболявания на долните пикочни пътища при котки. При женските се развиват инфекции на пикочните пътища и неоплазии.

- Счупване на бедрената кост в зоната на растеж.

Кога се кастрират женските котки

Традиционно възрастта от 6 до 9 месеца се счита за безопасна за кастрация на женски котки. Тъй като няма ясна научна основа за избора на тази възраст, се предполага, че тази практика е възникнала като отговор на смъртността от упойки при по-млади животни през първата половина на 20 век.

Оттогава анестезиращите процедури са се развили значително и многократно е демонстрирано, че кастрацията е не само безопасна за котенца на възраст 7–12 седмици, но и като цяло носи по-малко усложнения в сравнение с животните, кастрирани в традиционната възраст. Едно проучване, проведено върху 31 котенца, кастрирани на възраст 7 седмици и 7 месеца, не открива никаква разлика в поведенческото или физическото развитие по време на проследяване в продължение на една година.

Преглед на котка

Въпреки многобройните положителни резултати от проучвания, доказващи липсата на отрицателни ефекти от ранната кастрация, е трудно да се определи недвусмислено възрастта за процедурата. Предпубертетната възраст - до 6 месеца може да се счита за най-безопасна за предотвратяване на нежелана бременност, появата на периоперативни усложнения и хормонални заболявания (неоплазми на млечните жлези, патологии на яйчниците и матката). За най-благоприятна възраст от гледна точка на анестезиологичните рискове се счита възраст над 3 месеца. Тоест решението за кастриране на женско коте на 6-ия месец от живота ще бъде доста адекватно.

Виж още: Хранене на кастрирана котка

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest