Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Кастриране на котарак - ползи и рискове

Кастриране на котарак - ползи и рискове

Кастриране на котарак - ползи и рискове

Кастрацията е хирургична процедура, при която ветеринарният лекар отстранява тестисите на котарак. За да разберете всички ползи и рискове, трябва да научите повече за видовете процедури и методите на изпълнение.

Трябва ли да се кастрира котаракът? Какви са ползите от кастрирането на мъжка котка?

Собствениците на домашни любимци мислят за процедурата за стерилизация, след като младите котараци започнат да маркират територията. Основното предимство на кастрацията е изчезването на желанието за чифтосване, но има и други фактори.

Елиминира агресивното, неспокойно поведение.

Тестисите произвеждат специални хормони, които карат котарака да търси женски, да защитава територията си от непознати. Дори ако животното живее в апартамент и никога не е виждало други котки, собствениците могат да забележат постоянното безпокойство на домашния любимец. Ако двама мъжки се срещнат на една и съща територия, тогава ще започнат битки. Прекомерното производство на тестостерон може да доведе до факта, че котката ще се втурне към собствениците.

Предотвратяване на заболявания.

Котка маркира

След кастрация котаракът няма да развие тумор на тестисите, тъй като този орган ще бъде напълно отстранен.

Намаляване на риска животното да избяга.

Дори ако котаракът е много привързан към собствениците, естественият инстинкт за размножаване може да надделее. Животното ще се опита да избяга всеки път, когато надуши женска. Домашните котки са слабо адаптирани към живота на улицата. След кастрация е малко вероятно животното да иска да напусне удобно и безопасно място.

Премахване на неприятните миризми.

Урината на котенцата няма силна миризма. По време на пубертета към урината на котарака се добавя специален секрет. Хормоните принуждават мъжкия да "маркира" своята територия, да привлича женските. Хората намират тази миризма за много неприятна. След кастрация урината няма да има остра миризма. Домашният любимец ще ходи само в тоалетната и няма да маркира никакви повърхности в къщата.

Увеличаване на продължителността на живота.

Според световната статистика кастрираните домашни любимци живеят по-дълго. Те не изпитват стрес от сексуален лов. От това нервната им система става по-спокойна.

След кастрация котките затлъстяват

Недостатъци от кастрирането на котарака

- Доказано е, че кастрираните котараци стават пасивни. Липсата на активност води до затлъстяване, което от своя страна допринася за развитието на диабет, уроцистит и камъни в бъбреците, а също така провокира проблеми със ставите.

- Счупване на главата на бедрената кост в зоната на растеж. Редица проучвания са установили, че по-голямата част от спонтанните фрактури на главата на бедрената кост в зоната на растеж възникват при стерилизирани мъжки котки със затлъстяване. Изглежда, че кастрацията забавя затварянето на растежната пластина при котараци и може да действа като рисков фактор за такива фрактури.

- Риск от самата операция, особено ако не е извършена от опитен специалист. Може да се стигне до възпаления, усложнения и дори смъртта на животното.

За щастие, повечето неприятни усложнения могат да бъдат предотвратени чрез организиране на правилното хранене на кастрираната котка. Във всеки случай ползите от кастрацията са повече от възможните недостатъци. Основното нещо е да поверите здравето на животното на опитен ветеринарен лекар.

Кога трябва да се кастрира котарак?

Няма строги срокове за кастрация. Повечето специалисти не извършват операция на котенца под четири месеца. Най-подходящото време за кастрация на котарак е 6-9 месеца.

Кастрация на котка в ранна възраст.

Ветеринарните лекари не препоръчват кастриране на котараците на възраст под 6 месеца. Но ако животното показва признаци на сексуална активност по-рано, тогава кастрацията ще се извърши веднага след като животното достигне петмесечна възраст. Операциите в ранна възраст няма да повлияят на поднорменото тегло или недоразвитието на скелета. Тези характеристики са заложени в генотипа, който определя конституцията на домашния любимец.

Кога да кастрирам котката

Операция на възраст 7-9 месеца.

Доказано е, че кастрацията се понася най-добре от котараци, навършили 6-9 месеца. Животното навлиза в юношеска възраст и започва да проявява интерес към женските. То може да започне да мяуче през целия ден. Именно на тази възраст домашният любимец изпитва хормонален скок, който се отразява негативно на миризмата на урина. Освен това набира достатъчно телесно тегло, за да издържи нормално анестезията. Някои ветеринарни лекари съветват да доведете котарака за операция много преди да се развият физиологични промени.

Кастрация в зряла възраст.

Младите котараци на възраст под 3 години понасят кастрацията доста добре. Все пак трябва да се има предвид, че възрастни мъжки, които вече са свикнали да маркират територията си, могат да продължат да го правят дори след кастрация. За изравняване на хормоналните нива ще отнеме поне месец. Около 5% от животните ще продължат да маркират територията си до края на живота си. Също така, някои кастрирани котараци могат да се опитат да имат полов акт с женска. Ветеринарите смятат това поведение на котака за навик: котаракът просто повтаря вече установени модели. Технически, котараци на възраст над 3 години също могат да бъдат кастрирани. Въпреки това, при възрастни животни, рисковете от анестезия се увеличават. Такова животно трябва първо да бъде прегледано: вземете кръвни изследвания и направете скрининг ултразвук на сърцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest