miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Сибирско хъски - недостатъци на породата

Сибирско хъски - недостатъци на породата

Сибирско хъски - недостатъци на породата
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
Виж ››

Сибирското хъски е една от най-привързаните породи кучета. И повечето хора го приемат заради красивите му очи и необичаен външен вид. Но като всяко куче, хъскито има недостатъци също.

Характер на сибирското хъски

Основният недостатък в характера на сибирското хъски е неговата непреодолима леност и упоритост. Ако то не иска да направи нещо, не е възможно да го принудите по никакъв начин. С такова твърдо неподчинение сибирското хъски се опитва да защити своята независимост. Сибирското хъски не изпитва непреодолимо желание за господство и лидерство в двойка със собственика, но понякога се опитва да се постави над него. Тези опити трябва да бъдат прекратени. Сибирското хъски е и изключително трудно за обучение. Такава работа е само за опитни и търпеливи хора.

Отглеждане на хъски

Ако искате да гледате хъски в градски условия, за да се фукате пред съседите и сам се възхищавате на неговата красота, идеята също не е много добра. То линее обилно, изглежда през цялата година. Когато му поопада козината, тогава повярвайте, опърпаното хъски не блести и с красота.

Сибирското хъски е генетично свикнало с безкрайните сибирски снежни простори, така че от време на време се опитва да намери вратичка в оградата и да тръгне на самостоятелно пътуване. Ако не искате да загубите вашето хъски, помислете за укрепване на заграждението и оградата. Друг проблем със сибирското хъски е, че на разходка в града не трябва да го изпускате по никакъв начин. Просто го пуснете от каишката и ще се видите в приключения.

Също така, поради особеностите на породата, трябва да се разхождате с хъскито поне 2, 5 - 3 часа на ден. И не е само ходене, а джогинг, натоварвания. Ако тази порода не получава дневната си доза движение, тя няма да може да поддържа добро здраве, кучето ще стане нервно и мускулите му бавно ще атрофират. Ако не искате да вземате куче за "впряг" в шейна и зимни спортове, тогава силно ви съветваме дори да не мислите за хъски. И да, тичането след хъски има плюсове, но само за много атлетични и активни хора.

Хъски

Ако го оставите затворено в апартамент, хъскито може да разбие цялото ви имущество, докато не се скапе от преумора. Недостатък е, че хъскито дъвче всичко, което му попадне, не само обувки. То обича да развива кълба конци, да бяга с новите ви дънки, да къса чорапогащниците на приятелките. Гумените топки се унищожават за два-три дни, топката за тенис се изяжда от челюстите на възрастно куче за един ден.

Хъскитата обичат да крият кокали из цялата къща. Те са много изобретателни. Бъдете сигурни, във всички ъгли на къщата ще лежат оглозганите останки от някое животно. Не се опитвайте да ги съберете всичките (няма да работи, то знае още скрити кътчета в къщата ви), за да му ги сложите в купа, кучето ще ги разпръсне всичките, където са си били.

Хранене на хъски

Хъскитата са много придирчиви към храната. По-скоро много странно избират храна. Прясната краставица, която лежи в купата му, е равна на парче бетон. Хъскито е умно и знае, че не трябва да яде бетон. Същата краставица, която собственикът държи в ръцете си, е равна на средно изпечена телешка пържола. Хъскито е умно и знае, че може да яде такава пържола. Крадец и хъски са синоними. Оставили сте сандвича си на масата и сте излязли да вземете телефона си? Идете и си направете нов. Изпуснали сте храна на пода? Дори не се опитвайте да я намерите. Между другото, това е малко плюс, не е нужно да се навеждате, за да съберете и почистите храна, която е паднала на пода.

Минус е, че хъскито е най-големият просяк в света. Котаракът от Шрек също е учил актьорско майсторство при хъскито. Ако вие сте свикнали да не му се връзвате, то вашите близки и приятели ще са готови да му дадат последния си къшей хляб в гладна година. В крайна сметка, то толкова жално си проси с влажния си поглед.

Дресура на хъски

Хъскито е много умно, а и много хитро. Способно е да изпълнява всякакви команди, вариращи от седни / легни и завършвайки със салто над главата си назад. Но само ако имате нещо вкусно в ръцете си и то разбира, че е за него. Ако нямате нищо, ще се наложи да седнете/легнете сами.

Хъски

Все пак, дали искате хъски за домашен любимец зависи от вашия характер и не на последно място физическа подготовка. Ако решите, просто забравете че можете да се излежавате сутрин до късно или вечер спокойно да гледате телевизия дори и в най-студените зимни дни. То иска да тича навън и нищо няма да го спре.

Ако търсите такова активно куче, вижте обяви и цени за хъски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest