Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Отровни ли са гъбите за кучетата?

Отровни ли са гъбите за кучетата?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Отровни ли са гъбите за кучетата?

Гъбите се откриват в много цветове, форми и размери. Красиви са за гледане и често привличат вниманието на кучетата по време на разходка! Но колкото и безобидни да изглеждат, те могат да бъдат много опасни за вашия любимец.

Кучетата и гъбите

Има много места, където можете да срещнете гъби. Особено по време на есенната разходка с кучето в гората, но също така и на полето, или може би дори в собствената ви градина. Гъбите са особено интересни за кучето именно поради особените си форми, цветове и атрактивни миризми. И докато някои кучета просто ще ги съборят грубо или ще ги бутнат с муцуни, преди да успеете да направите хубава есенна снимка, за съжаление има и кучета, които не могат да устоят на гъбите. Жизненоважно е да знаете какви са опасностите от яденето на диви гъби и какво да правите, ако подозирате, че кучето ви е яло отровни гъби.

Ядат ли гъби кучетата

Поради потенциалната опасност не се препоръчва кучетата да ядат гъби. Най-добре е изобщо да не допускате това. Има хиляди видове гъби, сред които и отровните гъби.

Изключително сложно е да се разграничи със сигурност отровното от нетоксичното. Не всички от тях са отровни и опасни, разбира се, но не можете да рискувате. Когато вашето куче яде отровна гъба, това може да причини много сериозни симптоми. Животното дори може да умре от него! Затова винаги приемайте, че гъбата е отровна, независимо от вида, и дръжте кучето си далеч от нея колкото е възможно повече.

Какво трябва да направя, ако кучето ми е яло гъби?

Разходка с кучето

Веднага вървете на ветеринар. Не чакайте дори и да не сте напълно сигурни дали вашето куче е яло гъби, разумно е да отидете на ветеринар като предпазна мярка. Колкото по-скоро може да се помогне на вашето куче, толкова по-голям е шансът да оцелее. Имайте предвид, че понякога може да е трудно да определите кой вид е яло кучето и колко токсичен е той. Затова, ако е възможно, вземете гъбата (или каквото е останало) със себе си във ветеринарната клиника. Това ще помогне на ветеринарния лекар да идентифицира рисковете и да определи подходящото лечение.

Какви са симптомите на отравяне на кучето с гъби?

Симптомите, които могат да се появят след консумация на гъби, са много различни и зависят от вида гъба. Токсичността също се различава между самите гъби и не всяко куче реагира еднакво на нея. Това е като отравяне с шоколад при кучета. Симптомите на отравяне на кучето с гъби могат да се появят в рамките на 15 минути до дори 12 часа след хранене.

Симптоми при натравяне на кучето

Симптомите, които се появяват при натравяне на кучето най-често са:

- прекомерно слюноотделяне;

- кучето повръща;

- диария при кучето;

- слабост

- агресия при кучето;

- стомашни болки;

- кучето трепери.

Опасни гъби за кучетата

Някои видове гъби причиняват проблеми на определени места в мозъка и нервната система със следните симптоми:

- некоординирани движения;

- мускулна загуба;

- халюцинации;

- повишена сърдечна честота;

- припадъци;

- кома.

Виж още токсични храни за кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest