Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Конюнктивит при котките - причини и симптоми

Конюнктивит при котките - причини и симптоми

Конюнктивит при котките - причини и симптоми
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Стопаните на котки често биват притеснени когато забележат, че очите на домашният им любимец са насълзени и отделят секрет. В повечето случаи се досещат, че става въпрос за конюнктивит, тъй като симптомите на котешкия и човешкия конюнктивит са еднакви.

Ако все пак вашето коте има този котешки очен проблем и все още сте обезпокоени, в тази статия ще ви разкажем за това какви са симптомите на котешкият конюнктивит и възможните му причинители.

Истината е, че конюнктивитът е често срещан при котките. Не е опасно състояние нито при хората, нито при котките, но създава изключителен дискомфорт и е необходимо да бъде лекуван. Той създава възпаление на розовите тъкани около очите, като е възможно да бъдат засегнати както само едното око, така и двете очи.

Симптоми на конюнктивит при котките

Симптомите, за които трябва да се оглеждате предимно, са подуване около окото, придружено със зачервяване на зоната, твърдо често мигане, мижене и затваряне и сълзене на очите. Други признаци на конюнктивит при котките са жълтият или белият секрет от очите, както и прекомерното търкане на засегнатите зони с лапички.

Съществуват 2 вида конюнктивит - инфекциозен и неинфекциозен, тоест причините за него могат да бъдат или инфекция, или нещо друго. Добре е да се потърси мнение от ветеринарен лекар, тъй като конюнктивитът може да бъде съпровождащо състояние към друг вид котешка болест.

Причини за конюнктивит при котките

Коте

При инфекциозния конюнктивит причинителите най-често са различен вид бактерии, гъбички и/или вируси. Котешкият херпесвирус например, може да доведе до това състояние, като е възможно дори да бъде предаден на друг мъркащ приятел.

Най-често срещаният вариант за неинфекциозен конюнктивит е котешкият ентропион. Това е състояние, при което клепачите на някои породи котки (като Персийските, Хималайските котки и други дългокосмести котки) се обръщат навътре.

Това може да се случи както по време на раждането им, така и след известен период от време. Тъй като се получава триене на миглите в очната ябълка, се образува дразнене на роговицата и изключителен дискомфорт. Самият конюнктивит в този вариант се получава от събирането на прах и/или пясък в клепачите.

За да се създаде неинфекционен конюнктивит при котките не е задължително животните да имат котешки ентропион. Възможно е да се появи както от мухъл, замърсен въздух, дим и шампоани за домашни любимци, така и от алергии.

Въпреки, че това състояние не е опасно и минава с леко лечение, не бива да бъде подценявано. Понякога конюнктивитът се явява като симптом на очен тумор. Затова препоръчваме да се консултирате с ветеринар, който да изпише персонализирано лечение за вашия домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest