Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Как и колко често да чистим клетката на хамстера?

Как и колко често да чистим клетката на хамстера?

Как и колко често да чистим клетката на хамстера?
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Едва ли има човек, който не се радва на домашния си любимец. Но редом с радостта и удоволствието, върви и почистването на пространството на животното.

Това е изключително важно както за здравето на животното, така и за нашето лично здраве. Ако домашният ви любимец е хамстер, но не знаете как и колко често да почиствате клетката му, определено сте попаднали на точната за вас статия.

Колко често да почиствате клетката на хамстера?

Почистването на личното пространство на хамстера се прави ежедневно. Всеки ден измивайте добре купичките за храна и вода на хамстера. По този начин предотвратявате потенциалното му заразяване с различни видове микроби.

Освен купичките е необходимо и ежедневното почистване на санитарния възел. Хамстерите обикновено избират едно или две места в клетката си, където да си вършат работата. С помощта на ръкавици или лъжичка (предназначена единствено за тази цел) изхвърлете използваният постелен материал, а после сложете нов.

Работата с почистването на клетката на хамстера, обаче, не приключва дотук. Освен ежедневното почистване, веднъж седмично трябва да почиствате изцяло клетката на хамстера. Има вероятност да е необходимо да извършите този процес повече от веднъж в седмицата, ако усетите силна миризма на амоняк или ако гледате повече от един хамстер в клетката.

Важно е да споменем, че хамстерите могат да бъдат преносители на различни видове зарази и бактерии, затова преди да се захванете с почистването на клетката, винаги слагайте предпазни ръкавици, не докосвайте лицето си, а след като приключите, измийте добре ръцете си с топла вода и сапун.

Какви материали да използвате?

Материалите, които са ви необходими за почистването са единствено предпазни ръкавици, торба за смет, хартиени кърпи и парцали и сменяемо спално бельо.

Как да почистите клетката на хамстера?

Хамстери

1. Обезопасете

Прехвърлете хамстера на място, където ще се чувства спокоен и няма да се нарани. Има различни съоръжения за това като топките за хамстери.

2. Изпразнете клетката

Премахнете внимателно всички използвани постелки и изхвърлете вече използвани материал. Възможно е някои от постелките да ви сторят чисти, но не се залъгвайте да ги върнете обратно в клетката, а ги изхвърлете. Премахнете купичките, тунелите, играчките и всичко, което се намира вътре.

3. Измийте старателно клетката

Можете да използвате сапун и вода, също така да заместите сапуна с разтвор, предназначен за почистване на клетки. Оставете я да изсъхне, като междувременно почистете останалите приспособления на вашия любимец.

4. Изхвърлете отпадъците

Изхвърлете замърсените постелки, както и ръкавиците, които сте използвали. Не ги оставяйте в дома си, най-добре отидете до кофата за боклук.

5. Не забравяйте за себе си

Почистете старателно ръцете си, след като почистите клетката на хамстера.

След като изпълните тези стъпки, вашият домашен любимец ще се радва на чистото си лично пространство. Хамстерите са чисти животни, но грижата за тяхното пространство е важна. Не подхождайте нехайно към този отговорен процес и се радвайте на чистотата и здравето на хамстера.

Вижте още ценни съвети при отглеждане на хамстери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest