miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»С кои породи кучета се разбира чихуахуа?

С кои породи кучета се разбира чихуахуа?

С кои породи кучета се разбира чихуахуа?
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг-24%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
14.00 лв.
Виж ››

Породата кучета чихуахуа се отличават със своите компактни минималистични размери и сладък външен вид. Тези кучета са едни от най-дребните породи, затова и се смятат за най-предпочитаните видове за отглеждане в градска среда.

Историята на чихуахуа е вековна, като произхожда от Америка. Малката порода за първи път е почитана от племената на толтеките и ацтеките, като дори се смятала за свещена. Когато породата чихуахуа е станала популярна, първата функция на кученцата била да елиминира гризачите от светилища и храмове. След 19 век чихуахуата са открити и от мексиканците, които започват да ги развъждат и разпространяват из целия свят. Сега чихуахуа се отглеждат за декоративни породисти кучета, които са идеалният домашен любимец за по-малки пространства.

С кои породи кучета се разбира чихуахуа?

Породата чихуахуа са кучета със силно развита социална култура. Те са изключително смели, уверени и енергични. Въпреки малкия си размер, кученцата чихуахуа проявяват защитни функции и за тях пространството на дома е строго съхранявана територия.

Характерен белег за темперамента на чихуахуа е, че тези кученца са много ревниви. Те обикновено се привързват към един член от семейството и се стремят да бъдат непрекъснато в неговата компания. Ето защо е необходимо такива кученца да бъдат социализирани от малки, независимо дали ще бъде извършен контакт между тях и хора или между тях и други животни.

Породата чихуахуа може да съжителства с други кучета, но това трябва да се извърши на ранен етап. В противен случай, кученцето ще прояви ревнивост и дори кучешка агресия, защото не иска да поделя територията си с друго същество. Това, разбира се, не е желан вариант.

С кои породи кучета се разбира чихуахуа?
Снимка: HG-Fotografie/pixabay.com

Ранната социализация на кученцето обаче предвещава успех.

Тя дори носи предимство в отглеждането, тъй като породата чихуахуа не обичат да остават сами. Те се нуждаят от непрекъсната компания и често я търсят от своя стопанин, който не може да бъде постоянно около тях. Затова е добро решение да имате втори домашен любимец, с който да социализирате своето чихуахуа.

Най-оптималният вариант е да съчетаете чихуахуа с куче от същата порода или от малки породи като цяло. Това ще съхрани тяхната увереност и ще им спомогне да се адаптират по-лесно към новия си приятел.

Големите породи кучета по-скоро ще потиснат чихуахуа и ще накара кучето да изостри своите агресивни прояви, смятайки, че вече преотстъпва територията си на далеч по-големия си нов приятел.

Търсите ли другарче на своето куче? Вижте тези обяви и цени за чихуахуа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest