Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Хранителни добавки за декоративни рибки

Хранителни добавки за декоративни рибки

Хранителни добавки за декоративни рибки

Декоративните рибки могат да се приемат за идеалните домашни любимци – тихи, спокойни, красиви и енергични.

Рибките за отглеждане са изключително социални, физически активни и миротворни животинки. Те рядко проявяват агресия и обикновено се радват на хармонично съжителство със себеподобни видове. Освен това, грижите за малките аквариумни обитатели е изключително оскъдна. Декоративните рибки се нуждаят от елементарните необходимости като храна, уютен аквариум, оптимална температура, добро почистване и богата растителност.

Храненето на рибките е най-значимият аспект, на който следва да се обърне внимание при отглеждането на малките животинки. Независимо колко качествена и подходяща храна давате на рибките, то в не малко случаи е необходимо да подсилите организма им чрез специални добавки.

Хранителни добавки за декоративни рибки

Хранителните добавки за декоративни рибки имат основна функция да подсилят менюто на животинките, като спомогнат за тяхното снабдяване с всички необходими хранителни вещества за пълноценно развитие.

Добавките за декоративни рибки могат да съдържат витамини, пробиотици, минерали, подобрители за оцветяването на декоративните рибки.

Витамини за декоративни рибки

Тези добавки осигуряват витамини и про-витамини, които обогатяват хранителното меню на животинките. Освен витамини от групите А, В, Е и С, тези хранителни добавки съдържат и микроелементи като манган, мед, желязо и антиоксиданти. Тяхната основна функция е да укрепят имунитета на рибките и да им осигурят оптимално здраве.

Пробиотици за декоративни рибки

Хранителните добавки пробиотици се базират на здравна бактерия, чиято основна функция е да подобри състоянието на чревната флора. Съставът на тези добавки е лактоза и мляко на прах. Те спомагат на рибките да усвояват лесно своята храна и също така насърчават пълноценната функция на имунната система.

Витамини за рибки

Минерали за декоративни рибки

Хранителните добавки за рибки с минерали осигуряват в менюто на животинките оптимални нива на минерали. Те, от своя страна, предотвратяват риска от заболяването „дупка в главата“, което е свързано с недостиг на минерали. Други основни свойства на тези добавки е, че те насърчават пълноценния растеж на рибките и укрепват техния организъм.

Добавки оцветители

Съществуват и хранителни добавки, които имат по-скоро естетическа функция и тя е да подсилват цветовете в разцветките на декоративните рибки като гупи, бети, неонови рибки и др. Обикновено се подчертава яркостта на цветовете жълто, оранжево или червено. Добавките се прикрепят към храната, като след известен прием, рибките подсилват своите разцветки и проявяват по-силен контраст на цветовете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest