miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Какво издава позата при спане на котката ви?

Какво издава позата при спане на котката ви?

Какво издава позата при спане на котката ви?
Снимка: 9685995/ pixabay.com
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Езикът на тялото е важен при общуването както на хората, така и на животните в още по-голяма степен. Котките са особено очарователни, когато спят. Даже по-агресивните представители на котешкото царство приличат на ангелчета, заспали в сладка поза на дивана.

Мъркащите пухчовци спят на невероятни места - под завивките в леглото на стопанина, в чекмеджетата, на пода, в мивката, между прането. Според позата, в която спи домашния любимец с дълги мустаци, може да се научи много за състоянието му в момента.

Ето какво казват позите при спане на котката!

Котката спи с корема нагоре

Няма по-сладка поза от тази, в която пухкавите лапички са вирнати нагоре, а коремчето на котето е навирено нагоре. Тази будеща умиление поза показва, че домашният любимец се чувства доволен и сигурен в средата, която обитава. Тази поза на котката при сън обикновено е опасна за котките, защото могат да бъдат нападнати и наранени лесно, а освен това трудно се изправят в рискова ситуация. Затова когато не са сигурни за своята безопасност, те никога не спят в такава поза.

Поза на котката при сън

Котката спи свита на кравайче

Свивайки се по този начин котката защитава уязвимите си части. Тя спи, но е нащрек, ако се наложи да скочи внезапно, за да се спаси. Това е една от най-популярните пози, заемани от котаците и независимо, че вкъщи са спокойни, често предпочитат да се застраховат с тази поза. Ако котката обвива тялото си с опашка, значи се опитва да запази топлината си. Тази поза на котката подсказва, че изпитва студ.

Котката спи под завивките

Дали са се пъхнали под завивките в леглото на стопанина, под собственото си одеяло или под дрехите, това е любима поза на писаните, защото така са скрити от всяка опасност. Ако в определен момент домашният любимец почувства нужда от свое пространство и спокойствие, може да се скрие под завивките, но може желанието му да е продиктувано от нуждата от топло място.

Котката е с леко притворени очи

Котка спи

Тогава домашният ни приятел не спи напълно, част от мозъка му работи и той наблюдава околността.

Котката е с лапички под тялото

Обикновено мъркащите ни питомци не спят дълбоко в тази поза, по-скоро си почиват. Така застават и когато им е студено, за да се стоплят.

Сън в тясно пространство

Когато котките спят така, се чувстват защитени от всички посоки. Това е когато са смутени или се страхуват от нещо, а за хората тази посока е извор на смях и умиление.

Усукано тяло

Това е от странните пози, които тези пластични животни заемат понякога. Тази поза в съня на котките е комфортна за писаната, тя изразява също спокойствие и доволство.

Котка спи настрани

Котката спи настрани

Тази поза е също като човешката - спане на една страна. Тя изразява доверие към стопанина и дома.

Лице, скрито под лапичка

С тази поза котето блокира светлината, ако никой не се е сетил да пусне завесите. Това е и подсказка, че веселият ни приятел иска да си почива на спокойствие.

В седнало положение

Някои котки са смешни и сладки, когато спят в тази поза, макар че 10-15 минути е максимума, на който могат да издържат на нея. По-скоро това е време за бърза дрямка, докато котката проследява всички миризми, звуци и движения около себе си.

Вижте още за езика на котките и какво ви казва котешката опашка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest