Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Бременност при хамстерите - какво трябва да знаем?

Бременност при хамстерите - какво трябва да знаем?

Бременност при хамстерите - какво трябва да знаем?
Снимка: dep377/pixabay.com

Ако вашият любим женски хамстер чака бебета, трябва да се научите как правилно да се грижите за майката и как да подготвите всичко за появата на малките на бял свят. Полагането на подходящи грижи от момента на установяване на бременността гарантира безпроблемно раждане след чифтосването на хамстерите.

Най-напред установете факта на бременност при женския хамстер. Въпреки факта, че по време на бременност тя започва да наддава на тегло, този знак сам по себе си не гарантира наличието на бременност. Други признаци на бременност също включват изграждане на гнездо от женската, натрупване на храна и нарастваща агресия с увеличаване на времето.

Продължителността на бременността при хамстерите варира значително в зависимост от породата - от 16 дни до 30 дни. Няколко дни преди раждането коремът на бременна женска ще се увеличи значително по размер. Това обаче може да е признак и на друго по-сериозно заболяване при хамстерите, например тумор, сърдечна недостатъчност, чернодробни кисти или в редки случаи хиперкортицизъм. Ако коремът на женски хамстер е пораснал, най-добре е да я заведете на ветеринар, за да провери дали е бременна или нещо по-сериозно.

Подготовка за раждането на хамстери

Почистете клетката

Важно е женската да ражда в чиста среда. За да направите това, почистете клетката на хамстерите две седмици след чифтосването (или когато установите факта на бременност), като добавите още прясно легло вътре. Знайте, че с наближаването на раждането бременната ще става все по-агресивна, когато я безпокоят, така че към края на бременността може да не успеете да почистите клетката и. Почистването на клетката 2-3 дни преди "очакваната дата" за раждане може да я разстрои толкова много, че да откаже да гледа малките след раждането им. Или дори женският хамстер да убие малките. Почистването на клетката възможно най-скоро след потвърждаване на бременността може да бъде най-добрият вариант. След това не почиствайте клетката отново до две седмици след раждането.

Бременен хамстер

Променете диетата на женската

Бременните хамстери се нуждаят от диета, богата на протеини и мазнини. Стремете се към храна за хамстери, която е 18-20% протеин и 7-9% мазнини. Може също така да осигурите на женския хамстер млечна диета, за да и осигурите допълнителен калций и да насърчите нормалната лактация. Предложете и питателни лакомства като моркови, ядки, твърдо сварени яйца, сирене и зеленчуци за хамстери. Трябва също така да поставите много храна в клетката и, тъй като тя ще започне да се запасява за бебетата (и самата тя ще яде повече от обикновено). Внимавайте обаче с тези храни, които могат да се развалят, тъй като ако тя ще ги включи в запасите си и те могат да плесенясат.

Извадете колелото за бягане и играчките от клетката. Това е важно, за да се предотвратят възможни наранявания и смърт на бебета.

Извадете мъжкия от клетката

Женските могат да се държат агресивно към мъжките хамстери, ако не искат да се чифтосват с тях. Някои любители на джунгарски хамстери твърдят, че мъжките всъщност могат да бъдат много полезни в грижите за малките. Ако мислите да държите мъжки в клетка с женска, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар или специалист от магазина за домашни любимци за допълнителен съвет.

Гнездо за женската

Осигурете на бременната женска мек строителен материал. Една от първите реакции на женския хамстер към бременността ще бъде желанието да построи гнездо за раждането на своите бебета в него. Можете да и помогнете с това, като и предоставите парчета тоалетна хартия, които тя да дъвче и да постави в гнездото си. Чистите хартиени кърпички за лице или тоалетна хартия са най-подходящи за изграждане на гнездо. Те са меки на допир и абсорбират добре влагата, а хамстерът лесно може да ги смели и сложи по свой начин. Избягвайте дълги, тежки материали, които могат да оплетат или задушат хамстерите.

Хамстер след раждане
Снимка: SanneKTM/pixabay.com

Как протича раждането при хамстерите?

Обикновено раждането на хамстер продължава 1-2 часа, с интервали от 15-30 минути между ражданията. Оставете женската сама в този момент и не я безпокойте нито по време на раждането, нито след това.

След раждането също са нужни специални грижи за майката хамстер и нейните малки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest