Miau.bg»Статии»Рептили»Игуани»Болести при игуаните

Болести при игуаните

Болести при игуаните

Влечугите са най-новата мода сред домашните любимци. Игуаните са техен на най-типичен представител сред домашните питомци и са истински талисман за много домове. При избора на такъв домашен питомец обаче трябва да се има предвид, че тези животни са податливи на редица заболявания по игуаните, които създават проблеми на стопаните.

От какво боледуват игуаните?

Игуаните са склонни към изгаряния, стрес и поредица от непоправими заболявания, които бързо могат да отнемат домашния любимец от семейството. Затова се изисква подготовка за приемането му, изразяваща се в създаване на контролирана екосистема, която максимално да го защити от възможни проблеми. Това включва източниците на топлина, чистотата и други елементи от грижата.

Вируси и бактерии

Най-големи врагове на влечугите са вирусите, бактериите и паразитите. Светлината, храната, водата и отпадъците са мястото на развитие на бактерии. Амоемите и червеите също могат да засегнат тези влечуги, а инфекции като салмонелата водят до смърт при този домашен питомец. Отделно тези заразни заболявания по игуаните лесно се предават и на човека.

Това, което може да се направи като превенция е да се засили имунната защита на игуаната, както и да се намали до минимум възможността за стрес, който срива имунитета.

Недостиг на калций

Болна игуана

За този вид влечуги е характерен проблемът с усвояването на калция от храната заради особеностите на метаболизма. Липсата на ултравиолетова светлина също се отразява на състоянието на задните крайници при игуаната. Като решение може да се посочи обогатяването на храната на игуаните с калций, както и осигуряване на източници на флуорисцентна светлина в зоната на местообитание.

Язви по кожата

Леките изгаряния се самолекуват, но тежките изискват ветеринарна намеса, защото иначе се появяват сериозни язви по кожата на животното.

Наранявания

Игуаните често се самонараняват когато имат досег с някакви препятствия. Възможно е да наранят краката или ноктите си. Нужно е да бъдат редовно преглеждани, защото отворените рани изискват лечение на болната игуана от ветеринар, за да не се получат усложнения.

Грижата за игуаната изисква добро информиране и спазване на всички правила, като се започне от екосистемата, сред която животното се развива, защото стресът е вход за всякакви болести. Грижата за хигиената и своевременното лечение при поява на проблем ще запазят живота на екзотичното влечуго, защото тези животни са неочаквано уязвими и бързо губят битката за живота си.

Търсите ли екзотичен любимец? Разгледайте обяви и цени за влечуги.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest