miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котката размахва опашка пред лицето ви

Защо котката размахва опашка пред лицето ви

Защо котката размахва опашка пред лицето ви
Снимка: purrfectcatbreeds.com
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета-15%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
19.55 лв.
Виж ››

Котките са божествени животни, които в древни времена, народите са асоциирали с божества и религиозни символни значения. Днес те са сред най-предпочитаните домашни любимци и приятели на хората.

Котките са изключително интелигентни животни, които възприемат бързо и лесно информация и команди. Те се обучават лесно и с времето показват отчетливо своите желания и нужди чрез специални сигнали. Един от тях е използването на опашката.

Котките умеят да показват на стопанина си своите чувства чрез езика на тялото. Опашката е често използван инструмент от страна на тези животни, като нейното размахване може да индикира няколко неща.

Какво означава, когато котката размахва опашката си

Размахването на опашката на котката всъщност може да е показател за различни състояния на котката. Основните от тях са:

Котката иска да спрете да я галите

Яростното махане на опашката много често означава, че котката иска да спрете да я галите незабавно. В този случай най-доброто решение е да я оставите, за да не причините допълнително раздразнение.

Възбудено и раздразнено състояние

Бързото размахване на опашката може да означава, че котката е изключително възбудена. Най-вероятно тя е раздразнена и не може да си намери място, което я кара да размахва опашка или да обикаля.

Знак за агресия

Размахването на опашката може да се тълкува като знак, че котката се подготвя да нападне потенциална плячка или е срещнала противник. В този случай животното започва да размахва с опашка и да се подготвя за скок, тъпчейки с предни лапи.

Любопитство

Котешка опашка пред лицето

Понякога размахването на опашката може да се разчита като силен интерес от страна на животното. Тогава то иска да разучи нов обект или друго същество, затова и използва опашката си като знак за любопитство.

Знак за игра

Когато котката потрепва върха на опашката си, то тогава това може да се тълкува като желание на животното да играе. Този знак може да се разчете допълнително от други поведенчески признаци на котката.

Концентрация

Ако котката размахва опашката си на двете страни, то това най-вероятно означава, че тя е концентрирана върху нещо. В този случай тя дебне нещо или наблюдава даден обект, който представлява силен интерес за нея.

Знак за поздрав

Ако котката използва опашката си, за да я увие около вас, то това символизира знак за поздрав. Тя е настроена позитивно и търси контакт с вас. Най-вероятно жестът ще бъде придружен с мъркане и галене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest