miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Кастрация на морско свинче - какво трябва да знаем

Кастрация на морско свинче - какво трябва да знаем

Кастрация на морско свинче - какво трябва да знаем
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Въпросът за кастрацията на морските свинчета предизвиква противоречиви чувства у всеки собственик. От една страна, чифт животни могат да донесат потомство, от друга страна, не винаги е възможно женската да има безпроблемна бременност. Женските, държани сами, също могат да станат неспокойни по време на еструса (периода на разгонване), а мъжките могат да започнат да маркират територията си.

Въпреки някои трудности, собствениците на морски свинчета не се осмеляват на кастрация, вярвайки, че операцията е трудна, опасна, а периодът на възстановяване е дълъг и може да има много сложни последици. Съвременната ветеринарна медицина направи тази процедура не само лесна, но и безболезнена за животното, а периодът на възстановяване след операцията отнема само три до четири дни.

Също така някои собственици на морски свинчета смятат, че кастрираното животно няма да може да живее пълноценен живот. Това мнение е фундаментално погрешно, тъй като животно, което няма възможност да се размножава, ще страда много повече. Индикации за кастрация могат да бъдат и два мъжки, отглеждани в една клетка - в противен случай са възможни чести и силни битки.

Кастрацията на морското свинче се извършва не по-рано от шест месеца с минимално тегло над шестстотин грама. По това време тялото на животното е напълно оформено и пубертетът е завършен. Колкото по-възрастно е животното, толкова по-голям е рискът от хормонални усложнения след операцията.

Кастрирането на женско морско свинче е операция за лигиране на тръбите. Кастрирането на мъжко се нарича вазектомия и включва лигиране или отстраняване на фрагмент от семепровода. Такава операция не засяга гениталиите - те продължават да изпълняват репродуктивни функции и да произвеждат хормони. Въпреки това, след вазектомия, мъжките стават безплодни. При котки и кучета кастрацията понякога води до промяна в поведението - животните стават по-агресивни. Собствениците на морски свинчета не трябва да се тревожат за това.

Морско свинче
Снимка: analogicus/pixabay.com

Кастрираните домашни любимци не се различават в поведението си, не проявяват агресия или други отрицателни качества на характера.

Те продължават да бъдат игриви, дружелюбни, спокойни и активни. Предимствата на кастрацията са липсата на честа неприятна миризма по време на еструса, животните са по-малко склонни към затлъстяване, женските са по-малко склонни да получават тумори на гърдата. Недостатъкът може да се нарече хормонална недостатъчност след операция и възможна загуба на тегло, но хормоналният фон се възстановява доста бързо с правилно хранене на морското свинче и грижа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest