Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Болестите при морските свинчета

Болестите при морските свинчета

Болестите при морските свинчета
Снимка: analogicus/pixabay.com

Морските свинчета са често срещани домашни любимци. Те живеят средно 8-10 години. Но колко дълго животното ще живее във вашия дом, в почти всички случаи зависи от условията на отглеждане и правилната грижа за морските свинчета. Ако храните и се грижите за гризача неправилно, той определено ще се разболее. Как да разберете дали морското свинче е болно и се нуждае от ветеринарна помощ?

Болести при морските свинчета

Болестите по морските свинчета могат да бъдат разделени на 5 групи. Първата група са заболявания, причинени от недохранване и поддържане. Най-честите здравословни проблеми. Други болести при морските свинчета са:

Генетични дефекти при морските свинчета

Те се регистрират в случаите, когато мъжки и женски, които са носители на "дефектния" ген, се чифтосват. Често такива „дефектни“ свинчета се продават на нерегламентирани пазари, тъй като продавачите не следят чистотата на линията, стремейки се само към печалба.

Инфекциозни заболявания при морските свинчета

Това са бактерии, вируси, гъбички. За щастие инфекциозните заболявания при морските свинчета не се регистрират много често, тъй като те рядко се извеждат навън, няма контакт с други животни. Не трябва обаче да се отпускате и да приемате, че след като вашият домашен любимец седи в клетка с дни, тогава няма да се разболее от нищо инфекциозно и опасно.

Паразитни заболявания при морските свинчета

Както кожните, така и чревните паразити могат да накарат морското свинче да не яде нищо, да стане тъжно, летаргично и слабо. Външният вид на болното морско свинче не е приятен.

Наранявания

Гризачите са малки, крехки, костите са тънки, така че грубото и невнимателно боравене с тях може да доведе до сериозни наранявания. Например, ако морското свинче бъде оставено да тича на пода, можете случайно да го стъпите. Или дете, което иска да го гушка, ще вземе гризача на ръце, в резултат на което то може да счупи умишлено костите, силно да притисне вътрешните органи или дори да го пусне на пода.

Морско свинче

Какво да правим с болно морско свинче?

Ако имате домашен любимец у дома, тогава първото нещо, което трябва да направите, е да му осигурите правилни условия, както и да намерите наблюдаващ ветеринарен лекар. Може да не се нуждаете от ветеринарен лекар, но ако изведнъж нещо се случи с вашето животно, тогава вече ще сте готови и ще знаете какво да правите, къде да се обадите, ако например морското свинче не яде нищо. Не всеки ветеринар ще лекува морско свинче. Това е много трудна специализация. Затова потърсете клиника с ветеринарен лекар за гризачи.

Трябва да се свържете с него и когато забележите признаци на заболяване в морското свинче и когато искате да сте сигурни, че всичко е наред с вашия домашен любимец.

Симптоми на заболявания при морските свинчета

Някои симптоми трябва незабавно да ви предупредят за проблем. След като ги забележите, трябва незабавно да се свържете с ветеринарен лекар, който въз основа на клинични признаци ще постави диагноза и ще предпише лечение на болното морско свинче. Не оставяйте ситуацията да се развие, надявайте се, че домашният любимец ще се възстанови сам. Същото важи и за терапията: не давайте сами никакви лекарства. При такова малко животно има голям риск да превишите дозата десетки пъти или дори да дадете нещо, което ще убие гризача.

Ето симптомите при заболявания на морските свинчета, които трябва да предупредят човек:

- загуба на апетит или забележимо влошаване (не яде нищо);

- секрети от очите (сълзи, гной);

- диария при морското свинче;

- внезапна загуба на тегло;

- може да се забележи загуба на козина, нейното слепване, прекомерна разрошеност (забелязва се, че животното не е здраво);

- кожата е покрита с рани, корички или се обелва (като пърхот);

- изкривяване на костите;

- колеблива походка;

- летаргия и апатия, или гризачът постоянно лежи, без да отваря очи;

- кашлица, упорито кихане, секрети от носа;

- дихателна недостатъчност (диша твърде често или, напротив, много рядко, трудно, с хрипове);

- треперене на морското свинче, въпреки че стаята не е студена, може да има парализа или, обратно, крампи;

- наличието на кожни паразити.

Хранене на морско свинче

Ако забележите поне едно от горните, незабавно потърсете помощ! Няма нужда да чакате, докато всички признаци се „съберат“ наведнъж или животното се разболее напълно. Много лекарства са смъртоносни за морските свинчета, така че само ветеринарен лекар може да лекува.

Най-честите заболявания на морските свинчета

Много често срещани са очните заболявания при морските свинчета. Това е конюнктивит и катаракта (често диабетна). При морските свинчета често се появява костно образувание по външната повърхност на окото, което се нарича лимб.

Друго заболяване, което се регистрира при тези гризачи, е псевдотуберкулозата (бактериална етиология). При нея се образуват възли върху засегнатите органи/тъкани. При псевдотуберкулоза при животно се наблюдава загуба на апетит (с последващо изтощение), диария, дори парализа. Лечението на животното трябва да се извършва изключително в болница, но не и у дома!

Понякога се регистрира паратиф при свинчета, при които апетитът изчезва (животното не яде нищо), козината се разрошва, очите се замъгляват, появяват се диария и летаргия. Веднага щом собственикът забележи такива симптоми, той трябва незабавно да се свърже с ветеринарен лекар. Лекарят ще избере лечението, ще предпише антибиотици, както и лекарство, което ще унищожи причинителя на заболяването (така наречените бактериофаги).

Ако животното се мокри близо до ноздрите, кашля и киха, търка носа си с лапи, диша с хрипове и трудно, тогава това може да е пастьорелоза (човек също може да има това заболяване). Какво да направите в този случай? Незабавно се свържете с ветеринарен лекар (уви, животното ще трябва да бъде евтаназирано, защото лечението почти винаги не работи)!

Не само дихателните органи страдат при морското свинче, често храносмилателната система също. Едно е, ако проблемът е в неправилното хранене на морското свинче, в този случай ще бъде достатъчно да промените диетата. Но в крайна сметка диарията, повръщането и загубата на апетит (не яде нищо, дори най-любимите лакомства) са свързани с много по-сериозни заболявания (например с инфекциозни заболявания).

Здраво морско свинче

Рахитът се регистрира при кучета, морски свинчета и хора. При липса на калций и витамин D в храната костите стават меки, чупливи, лесно се огъват и чупят. И ако гризачът се храни неправилно, не се дават витаминни добавки, държи се в тъмен ъгъл, тогава създанието ще се разболее много бързо.

Може ли човек да се зарази от морското свинче?

Може би, но не с всички проблеми. Въпреки че списъкът с болести, които човек може да получи от свинчето, не е малък. Тук са и паразитни, и вирусни, и бактериални, и гъбични заболявания по морските свинчета.

Паразитни

Човек най-често се заразява със стронгилоидоза, лямблиоза (причинена от протозои).

Бактериални

Туберкулоза, бруцелоза, лептоспироза, листериоза, салмонелоза. Както можете да видите, списъкът с болести при морските свинчета не е малък, така че човек винаги трябва да бъде нащрек. Веднага щом свинчето има подозрителни симптоми, незабавно отидете при ветеринарния лекар, без да отлагате посещението.

Гъбични

Трихофитоза или микроспория – това са лишеи. Няма да е толкова лесно да премахнете гъбичките, дълго време животното остава носител на спори (дори и да не се разболее). И през цялото това време човекът ще бъде в опасност.

Вирусни

Грипът се предава както от животно на човек, така и обратно. Лечението трябва да започне незабавно и само ветеринарен лекар трябва да избере лекарствата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest