Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Как да си направим къщичка за морско свинче

Как да си направим къщичка за морско свинче

Как да си направим къщичка за морско свинче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Морските свинчета са сред най-сладките миниатюрни домашни любимци. Те имат компактни размери, сладък външен вид и миролюбив миловиден характер.

Те са идеалните домашни любимци, ако търсите животно, което не изисква дълги разходки и не причинява хаос вкъщи. Морските свинчета са изключително дружелюбни, тихи и спокойни. Тяхното отглеждане не изисква полагането на огромни усилия.

Те имат обикновени физиологични нужди, но е важно да ги храните с подходящи продукти и по правилен начин. Другият ключов фактор в пълноценното отглеждане на тези гризачи е осигуряването на уютен и удобен дом.

Клетка за морско свинче

Домът на морските свинчета е клетка. Тя обаче трябва да бъде достатъчно просторна, за да може животното да се движи свободно. Важно е също да бъде подбрана такава клетка, която да е от подходящ материал. Морските свинчета са гризачи, което предполага, че те активно използват своите зъби.

Затова най-оптимален вариант е дървото, тъй като то е устойчиво и екологично.

Как да направим къща за морското свинче?

Ако изберете дървото за материал на вашата къщичка за морско свинче, то първо трябва да нарисувате плана на конструкцията.

Морско свинче

Важно е да знаете съотношението спрямо размера на морското свинче и необходимото му пространство в клетката. Прието е, че за едно морско свинче приемливата площ трябва да бъде с размери 70 см на 100 см или за едно морско свинче са необходими 0, 7 квадратни метра.

Ако имате две морски свинчета, то пространството трябва да бъде 1 квадратен метър.

След това преминавате към същинската част на придобиване на дървото. Най-лесният начин е да използвате дървени кутии от плодове и зеленчуци, закупени от магазина.

Премахвате всички цепки с помощта на хартия за шлифовки, след което маркирате заготовките върху детайлите на кутията спрямо размера на къщичката за морски свинчета.

На страната, върху която ще бъде изготвена предната стена, трябва да направите кръгъл отвор за влизане по маркираните линии. След това изрязвате частите на клетката и ги свързвате.

Препоръчително е да конструирате покрива на къщичката прав, тъй като морските свинчета обикновено стоят на него и наблюдават. За да свържете всички стени, използвайте лепило за дърво, тъй като е устойчиво и не е токсично.

Дървена къщичка за морски свинчета
Снимка: analogicus/pixabay.com

Можете да направите и стълбище в клетката за морски свинчета, като тогава ви е необходима дъска с размери около 5 на 20 см. Върху нея залепете клечки на разстояние 2-3 см., които се прикрепват върху една от стените. Могат и да водят до дупка, която да насочва към покрива на клетката.

Вижте още съвети за отглеждане на морско свинче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest