Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Кои храни са опасни за морските свинчета?

Кои храни са опасни за морските свинчета?

Кои храни са опасни за морските свинчета?

Когато морското свинче стане домашен любимец, първата мисъл за него е каква да бъде храната му. Наред със съветите какво е полезно за създаване на добра хранителна диета за пухкавия домашен любимец, не бива да се пренебрегва информацията за вредните и опасни храни за малкия гризач, тъй като това застрашава пряко здравето и живота му.

Всеки бъдещ стопанин на морско свинче е научил, че става въпрос за строго тревопасен вид. Отклоняването на храненето на морското свинче от пътя, избран от природата, е опасно за него. Сред съветите за отглеждането на морското свинче, много важен момент е храненето му.

Морското свинче трябва да се храни само с растителна храна. Сеното, зеленчуците и плодовете са подходящи за него. Във всяка от тях то ще намери нужните му хранителни вещества за поддържане на здравето му.

Категориите храни, които е добре да се включат в дневното меню - суха (пелети), в добавка към нея прясна (плодове и зеленчуци). Кои обаче от тях не бива да присъстват и защо?

Опасни и отровни зеленчуци за морското свинче

Това са чесън, лук и шалот. Тези три зеленчука ще доведат до анемия при малкия гризач и критично ще намалят червените му кръвни клетки. Това ще доведе до бързата му смърт.

Цвеклото съдържа оксалова киселина, а ряпата е богата на калций, което ги прави токсични храни за морското свинче. Марулите, праз лукът и ревенът имат твърде много концентрирани нитрати в тях и са токсични за малкия домашен приятел.

Коренът от цвеклото и морковите са твърде сладки и може да доведат до затлъстяване на морското свинче, а спанакът ще го доведе до диария, независимо че не е токсичен зеленчук за него.

Кои храни са опасни за морските свинчета?

Опасни и отровни плодове за морското свинче

Динята е плод, който не е добре да се дава на гризача, защото съдържа твърде много калций и може да бъде вредна за него. Сините сливи са причина за диария при него, а всички презрели плодове трябва да се изключат, защото етиленът в тях е опасен за здравето им.

Киселецът, чубрицата, прясната люцерна имат твърде много калций и също са вредни храни за морското свинче.

Човешка храна, особено чай, кафе, алкохол са напълно изключени, защото са опасни за живота на домашния питомец, както и всякакви пенливи напитки. При поглъщане на опасна храна е нужно да се потърси ветеринарна помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest