miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на йоркширски териер и котка заедно - да или не?

Отглеждане на йоркширски териер и котка заедно - да или не?

Отглеждане на йоркширски териер и котка заедно - да или не?
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
26.00 лв.
Виж ››

Отглеждането на куче и котка заедно като идея винаги води до представа за хаос, гонитба между питомците и проблеми за стопанина. Кучето гледа на котката като на плячка и тъй като е ловец по природа гони котката.

От друга страна, в много домове успешно съжителстват кучета и котки в мир и разбирателство, което значи, че горният сценарий съвсем не е задължителен. Така дали въпросът за мирното съжителство между куче и коте може да бъде утвърдителен.

Разбира се, от съществено значение е породата на кучето заради размера и характерните особености на отделните породи. Интересен е въпросът за съвместно отглеждане на йоркширски териер и котка, тъй като йорките са малки кученца и са подходящи за градски апартамент и поради това събирането им с котка е честа практика в урбанизираната градска среда. Като идея комбинацията е подходяща, защото малките териерчета имат спокоен характер и поради сходните размери с котката могат да се разбират добре.

Ако йоркито и котката бъдат събрани още в детска възраст на двете животни и израснат заедно, вероятността от проблеми е твърде малка, тъй като те свикват едно с друго и могат да създадат помежду си добра приятелска връзка. Проблеми може да възникнат, когато примерно се вземе йоркширски териер при налична котка в семейството.

Какво да очакваме от йоркширски териер и котка?

Напасването между такъв тип домашни любимци е напълно възможно, стига стопаните да имат правилното отношение в тяхното взаимно опознаване и сближаване.

Първите дни са стресови, особено за животното, което попада в непозната среда. Ако йоркито е в тази ситуация, трябва да му се остави време да свикне с новите миризми и е добре котката да се държи далече от него. Все пак кученцето трябва да подуши леглото на бъдещия си съквартирант, а същото трябва да бъде предоставено и на котето. Така всяко от двете животни ще има предварителна информация за наличие на друго животно в дома.

Котка

В последствие те трябва да бъдат събрани, за да обменят информация под форма на миризма. При събиране на двете животни вниманието на стопанина трябва да бъде поделено правилно, за да не изпитват ревност едно към друго.

Йоркширският териер и котката могат да бъдат оставяни сами едва когато е сигурно, че кучето няма да гони котката или обратно, което също е възможно. Контролът на комуникацията между тях в периода на опознаване ще осигури безпроблемно бъдещо общуване. Наградите за добро поведение и похвалите към двамата домашни любимци при добро поведение ще засилят процеса на добро взаимно общуване.

Търсите ли йоркширски териер? Вижте тези обяви и цени за йоркита!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest