miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Как да даваме плодове на морското свинче?

Как да даваме плодове на морското свинче?

Как да даваме плодове на морското свинче?
Снимка: molochszczecin/pixabay.com
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Морските свинчета са прекрасните домашни любимци, ако си търсите тиха, спокойна и сладка компания у дома. Малките гризачи са пухкави, а техният характер напълно съответства на невинната им визия.

Морските свинчета са по-едри от останалите гризачи, като все по-осезаемо се превръщат в предпочитан избор за домашни любимци. Освен тяхната социална и добронамерена натура, морските свинчета не изискват прекалено големи грижи.

В отглеждането на морските свинчета е важно да обърнете внимание на дома, който им осигурявате. Трябва да ги снабдите с уютна и достатъчно просторна клетка, в която да се движат и играят свободно. Също така е от ключово значение да им осигурявате вода, място за тоалетна и играчки. Най-важната грижа в отглеждането на свинчетата обаче е качествената и пълноценна храна, както и правилните хранителни навици.

Зеленчуците и плодовете са задължителни елементи от менюто на малките гризачи. Те им осигуряват ценни хранителни вещества, от които морските свинчета се нуждаят. Ключово е обаче да знаете какви плодове може да яде морското свинче и също толкова значимо е да сте наясно в какви количества и на какви периоди може да го прави.

Как да давате плодове на своите морски свинчета?

Банани на морските свинчета

За разлика от зеленчуците за морски свинчета, които могат да се консумират от гризачите всекидневно, то плодовете могат да бъдат приемани веднъж на няколко дни.

Това е така, тъй като плодовете имат по-високо съдържание на захари и това може да доведе до затлъстяване на морските свинчета, както и до бактериален дисбаланс в храносмилателната система.

Бананибананите могат да бъдат давани на морските свинчета, но в редки случаи. Най-добре е да се придържате към период от 1-2 седмици. Ако прекалите с количеството банани, то това може да причини проблеми с отделителната система на морските свинчета. Когато им давате банани, то трябва да бъде едно малко парченце на хранене.

Малини и боровинки – те са полезни за малките гризачи, но трябва да бъдат давани в умерени количества по няколко броя.

Грозде – задължително е да давате гроздето без семки, тъй като те са отровни за морските свинчета. Препоръчително е да приемат от 1 до 3 зрънца на хранене.

Диня на морските свинчета

Диня – динята се дава без кората и без семките, като е препоръчително количеството да не бъде повече от 1 малко парче.

Портокал – портокалът е полезен, но отново трябва да се дава максимум 1 парче на хранене на морското свинче.

Ягоди – ягодите могат да се консумират от морските свинчета, като е препоръчително количеството на хранене да бъде 1, 2 по-малки ягоди.

Търсите ли си гризач за домашен любимец? Вижте обяви и цени за морски свинчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest