Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Подходящи храни за декоративни плъхчета

Подходящи храни за декоративни плъхчета

подходящи храни за декоративен плъх

Плъх и домашен любимец са почти взаимоизключващи се понятия, но декоративните гризачи от това семейство са симпатични, интелигентни и весели животинки, заради което са популярни като домашни питомци. Отглеждането на плъхчето е свързано с някои изисквания, като храната е на първо място в грижата животинките да бъдат здрави и бодри.

Декоративните плъхчета са лесни за хранене, защото ядат много храни - плодове, зеленчуци, макарони, млечни храни, месо, почти всичко, което влиза и в нашето меню. Храната на декоративните плъхчета трябва да бъде балансирана и да се дава 2 пъти на ден - сутрин и вечер.

Плъховете все пак са гризачи и основната храна в менюто им трябва да бъде съобразена с този факт. Смесите са тази храна и представляват фуражи от пшеницата или ръж/овес, за да е по-бюджетна храната. Готовите смеси съдържат продукти, осигуряващи мазнини, протеини, а всяка закупена готова смес може да бъде обогатена - слънчогледови семена, царевица, ядки са възможни добавки.

От зърнените култури трябва да присъстват ечемикът, слънчогледът, овесът, просото, царевицата, пшеницата и триците.

Плодовете и зеленчуците е добре да бъдат в съотношение със зърнените култури 1:2 или 1:1. Моркови, тиквички, краставици са подходящи за ежедневното хранене на плъхчето. Добре е да се подбират свежи и добре узрели продукти.

От зеленчуковите не бива да се дават бобови култури, от ядките - бадеми, грах и ряпа също се изключват, както и зеле, защото образуват газове. От цитрусите трябва да се изключат тези, които имат повече киселини в тях - мандарина, нар, киви, ананас, портокал. Алергените сред плодовете, от които трябва да се въздържаме да даваме на декоративните плъхове, са райската ябълка, крушата и авокадото. Картофи се дават само сварени.

храни за декоративен плъх

Около 10 процента от общата храна на декоративното плъхче е зелената, а като грамаж дневно са нужни по 12 грама на всяко плъхче.

Месните продукти са подходящи за този гризач, но само ако се дават на малки порции няколко пъти в седмицата. Пилешки кости може да се дават само ако са сварени, варената риба също е добро разнообразие в храненето им. Свинското месо е добре да се избягва, защото е прекалено тлъсто.

Млечните продукти също е добре да присъстват в менюто им, но само ако се въвеждат постепенно. Възможностите са кефир, кисело мляко, но не и кондензирано мляко. Сирене и сметана също не бива да се дава.

Орехите, лешниците и семената са любим деликатес на плъхчетата и могат да се дават и като лакомство. Но всички хранителни продукти трябва да бъдат пресни, а храната приготвена непосредствено преди поднасянето, за да не разстройва деликатното стомахче на гризача.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest