Miau.bg»Статии»Мъници»Мишки»Плъх за домашен любимец - плюсове и минуси

Плъх за домашен любимец - плюсове и минуси

Плъх за домашен любимец - плюсове и минуси
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Макар че обикновено плъховете събуждат неприятни асоциации, то истината за тях е съвсем друга – те са дружелюбни, тихи, спокойни и интелигентни животни, които имат необходимия потенциал да се превърнат в уникални домашни любимци.

Декоративните плъхове са малки гризачи, които изискват сходни условия за обитаване като останалите видове гризачи. Те се нуждаят от храна, вода, комфортна клетка и достатъчно внимание от страна на стопаните. Малките гризачи са идеалният избор за домашен любимец, ако си търсите тиха и кротка компания у дома Какви са предимствата и недостатъците в отглеждането на плъх?

Предимства на декоративния плъх

- Социални животни

Плъховете притежават доста добри социални умения. Те са изключително активни и могат да бъдат безценна компания за съвместно занимание. Плъховете обичат да си играят и да се забавляват с вас.

- Не създават бъркотия у дома

Декоративните плъхове са страхотен избор за домашен любимец, ако търсите компания, но не можете да бъдете постоянно у дома. За разлика от по-големите животни като кучета и котки, плъховете обитават своята клетка и оставени с достатъчно храна и вода, те няма да ви създават излишна бъркотия у дома.

- Интелигентни са

Противно на много очаквания, плъховете всъщност са изключително умни животни. Те възприемат бързо команди, което прави тяхната дресировка лесна. Тяхната висока интелигентност им позволява да присвояват различни трикове, да реагират на своето име и да разбират кога са извършили пакост.

Недостатъци на декоративния плъх

Плъх за домашен любимец - плюсове и минуси

- Проява на нервност

Генерално декоративните плъхове се приемат за социални животни, но съществува една тънкост по отношение на тяхното отглеждане. Когато отглеждате повече от един плъх и някои от тях са женски, то тогава има вероятност да се създаде известно напрежение. Причината е, че женските плъхове по-лесно проявяват агресия и стават нервни, защото са хиперактивни.

- Необходимост от компания

Друга особеност при отглеждането на плъх у дома е, че се препоръчва той да има компания. Това може да създаде съответно неудобство, ако искате само един домашен любимец. Всъщност плъховете се нуждаят от повече себеподобни, защото така се социализират по-лесно и се чувстват по-сигурни, когато са обградени от свои приятели.

- Особености с клетката

Друга особеност при домашните плъхове е това, че те са гризачи и като такива, те могат да проявят тази своя характеристика по не толкова приятен начин. Това обикновено засяга клетката. Тъй като животните имат резци, които растат постоянно, то те имат нуждата да грижат непрекъснато нещо. Затова и клетката трябва да бъде само с материал като стъкло, дърво или камък, а за всеки случай е необходимо да оставите дърво в самата клетка, което плъховете да използват, за да контролират зъбите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest