miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на куче - предимства и недостатъци

Отглеждане на куче - предимства и недостатъци

Отглеждане на куче - предимства и недостатъци
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кучетата безспорно заемат челните места на най-предпочитани и често срещани домашни любимци. Това не е никак случайно – четирикраките животинки са доста социални, любвеобилни, интелигентни и могат да се превърнат в незаменима компания за човека.

Отглеждането на кучета често се оприличава с отглеждането на дете и истината не стои далеч от това сравнение. Грижите за кучетата изискват изключително внимание, време, търпение и усилия. Подобно на хората, те проявяват емоции, имат физиологически нужди и сходни реакции. Какви са плюсовете и минусите в отглеждането кучета?

Предимства на кучетата

Предимствата относно притежаването на куче като домашен любимец доста надделяват над евентуалните минуси. Главната причина за това е, че с кучето вие се снабдявате с безценна компания и лоялен добър приятел.

Те са любвеобилни и грижовни

Кучетата ви дават цялата любов, на която са способни, защото вие сте тяхното семейство. Те се привързват към вас, подобно на хората, и започват да ценят и търсят вашето присъствие. Това е един от плюсовете на кучето.

Те са интелигентни

Предимства на кучетата

Кучетата се нареждат в челните позиции на най-умните животни. Те имат изключително развити мисловни функции, което прави тяхното обучение лесно и бързо. Кучетата възприемат бързо команди, заради което тяхното възпитаване отнема съвсем кратко време. Заради своята висока интелигентност, те са предпочитани домашни любимци, които бързо се учат какво трябва и не трябва да се прави.

Те са вашите пазители

Кучетата са сред най-добрите бранители от домашните любимци. Когато се превърнете в техни стопани, вие автоматично се превръщате в нещо, което те трябва да закрилят. Кучетата имат силно развити инстинкти и могат да усетят всяка опасност около вас. Ето защо те непрекъснато ще кръжат около вас и ще бъдат вашите лоялни пазачи.

Недостатъци на кучетата

Истината е, че отглеждането на куче не крие минуси, а по-скоро известни трудности и изисквания.

Време

Макар че кучетата са страхотни домашни любимци с развита интелигентност и добронамерен характер, то те изискват и солидно време за отглеждане. Да притежавате такова животно у дома, означава да имате свободно време, в което да се грижите за него и да не го оставяте само. Ако имате натоварен работен график, то отглеждането на куче няма да бъде никак лесна задача за вас.

Недостатъци на кучетата

Пространство

Това е фактор, който играе роля само ако притежавате голяма порода куче. Тогава отглеждането му в апартамент или малка къща не би се отразило добре, както на кучето, така и на вас. Причината е, че това са активни животни с развита социализация, които имат непрекъсната необходимост от игри и разходи. Ако сте на път да си вземете куче за домашен любимец, то това е важно условие, което трябва да обмислите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest