Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Как да изкъпем морско свинче?

Как да изкъпем морско свинче?

къпане на морско свинче

Морското свинче е симпатичен гризач, избиран често за домашен любимец заради приятния си нрав и малкото си пухкаво телце. То е покрито с красива, копринено мека козина. Дали трябва да я мием?

Този въпрос е предмет на различни спорове, а отговорът на въпроса дали да се къпе морското свинче е утвърдителен. Не бива обаче да се къпе често, не повече от 1-2 пъти в годината.

Кои са признаците, които показват, че пухкавият ни приказлив приятел трябва да се подложи на хигиенна процедура?

- когато на козината на морското свинче са се образували бучки и видимо замърсени участъци;

- ако козината се е сплескала и е загубила нормалния си вид. Често животното се мъчи само да се измие, но това не работи;

- ако ще се представя на изложба, домашният любимец трябва да изглежда възможно най-добре и тогава се налага да му се помогне;

- на мястото на опашката това зверче има мастна жлеза, с която привлича противоположния пол. Там има мазна зона на плешиви петна. Ако обаче са се образували корички и израстъци, време е морското свинче да се изкъпе.

как да изкъпем морското свинче

Следващият важен въпрос е от каква възраст може да се къпе това животинче?

Къпането на морското свинче започва от момента, когато вече е възрастен екземпляр. Малките по-лесно биват стресирани, освен това козината им все още е чиста и няма нужда от измиване.

Къпането през зимата се изключва като опция. Тези животинки са чувствителни към температурни промени и бързо простиват.

Бременни морски свинчета също не бива да се къпят. Това за тях е голям стрес.

Самият процес е доста стресиращ за домашния питомец и затова той трябва да бъде подготвен за него няколко дни преди това. То трябва да се запознае с мястото, където ще бъде хигиенизирано, и ако прояви безпокойство, трябва да бъде успокоено с лакомство.

Когато свикне с обстановката, морското свинче може да бъде поставено в сух леген. Накрая може да се пусне водата на тънка струя, която не го докосва, но ще му даде възможност да усети водата и да свикне с нейния шум. Така по време на истинското къпане гризачът ще има достатъчно познати изживявания, което ще намали стреса.

Ако самото морско свинче обича да влиза в купичката за вода и да ляга в нея, като издава доволен скърцащ звук, значи къпането ще бъде удоволствие за него и няма да се превърне в екстремно преживяване за домашния питомец и неговия стопанин.

А в тази статия вижте и още Съвети при отглеждането на морско свинче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest