Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Защо мирише устата на кучето

Защо мирише устата на кучето

Защо мирише устата на кучето

Съгласете се, не е много приятно да се събудите сутрин от нежното облизване на домашен любимец, усещайки, че устата любимото ви куче мирише на гнило. Такава поздравителна процедура може да се превърне в мъчение.

Това явление обаче не е необичайно, много собственици дори са сигурни, че това е съвсем нормално, обяснявайки го с факта, че четириногият им домашен любимец "просто е ял нещо". По-опитните кучкари обаче знаят, че острата миризма от кучешката уста може да е симптом на опасно заболяване, така че те алармират и задават въпроси на ветеринарния лекар: защо кучето има лош дъх, какво да правим в такъв случай?

Халитоза: какво е това?

Халитозата е ветеринарен термин за гниеща миризма от устата на кучето. Зловонната миризма от устата на нашите любимци в 8 от 10 случая изобщо не означава козметичен проблем, свързан с нарушение на хигиената на устната кухина, а сериозна патология, като зъбни заболявания, нарушения на системите на тялото, заболявания на вътрешните органи, например бъбреци, черен дроб.

Най-често халитозата за кучета се причинява от бактериално разлагане в областта на устата. Ако кучето не е болно от нищо, тогава микрофлората функционира нормално, ограничавайки процеса на възпроизвеждане на вредна микрофлора. И, напротив, ако една от системите се провали в тялото, микрофлората не се справя със задълженията си, което води до появата на такъв неприятен симптом - халитоза. За да го елиминирате, е необходимо да идентифицирате причината, която се е превърнала в провокативен фактор. Назначаването на адекватна терапия се предхожда от диагностика, като се вземе предвид възрастта на животното.

Проблеми при кученцата

Появата на лоша миризма при кученцата най-често се свързва с процеса на смяна на зъбите. Ако зъбите на кученцето паднат в неподходящ момент или ако има неправилна захапка, тогава тези фактори могат да причинят образуването на междузъбни празнини. В никакъв случай не трябва да се пренебрегва този факт, тъй като празнините служат като благоприятна среда за размножаване на бактерии: остатъците от храна се забиват между зъбите, което причинява неприятна миризма.

Друга причина за появата на миризма от устата на кучето е трудността при смяната на млечните зъби: коренът вече се появява и млечният няма време да падне и започва да гние. Ако този процес е придружен от увреждане и инфекция на венците, тогава здравата микрофлора се променя на гнилостна, оттук и неприятната миризма.

Причината може да бъде и нараняване на устната кухина поради навика на кученцето да дъвче всичко, което му попадне в устата - играчки, клечки, чиито частици често нараняват венците и се забиват между зъбите.

Основни причини за миришеща уста при възрастни кучета

Миризма от устата на кучето

Колкото по-възрастно става кучето, толкова по-вероятно е появата на лош дъх да е признак на сериозно заболяване, което се развива в тялото.

Ето най-честите причини:

- Зъбен камък при куче. Ако този проблем бъде пренебрегнат, тогава израстъците, които се образуват близо до венците, ще допринесат за разрушаването на емайла и в бъдеще ще доведат до загуба на зъби;

- Гингивит, пародонтит, стоматит. Развиват се на фона на зъбен камък. Признаци: червени подути венци, зловонни язви и некротични участъци.

- Заболявания на стомашно-чревния тракт;

- Онкология, неоплазми в устната кухина (епулис). Най-често се срещат при породи кучета със скъсена (обърната) муцуна (боксери, булдози и др.);

- Заболявания на бъбреците, пикочно-половата система (при възрастни кучета на възраст над 10 години). В същото време устата на кучето (особено от слюнката) мирише силно на урина;

- Хормонален срив, дисфункция на щитовидната жлеза и панкреаса, захарен диабет. Можете да подозирате наличието на тези заболявания по специфичната миризма на ацетон от устата;

- Чернодробно заболяване (цироза), което се характеризира с гниеща или трупна миризма от устата. Подобен симптом показва, че чернодробните тъкани умират и гният;

- Паразити. Силната хелминтна инвазия, като правило, е придружена от неприятна миризма от устата, тъй като паразитите, влизащи в червата, буквално го запушват, като храната не се усвоява, а започва да гние.

- Инфекции на горните дихателни пътища. Основните симптоми са кашлица, хрема, треска;

- Алергични реакции. Това заболяване има обширни симптоми и е придружено от кожни лезии, сърбеж;

- Наранявания на венците, устната лигавица, които могат да допринесат за инфекции и възпаления;

- Има случаи, когато лошата миризма изобщо не излиза от устата. Причината може да е запушване на парааналните жлези.

Ако няма заболяване кучето

Кучешки дъвкалки

Не винаги халитозата при възрастно животно показва, че то е развило някакво заболяване. Доказано е, че представители на миниатюрни породи като териер, миниатюрен пудел, са изложени на риск. Този проблем обаче може да бъде избегнат с правилна грижа за устната кухина на домашния любимец.

В допълнение, гниеща миризма от устата може да присъства при кучета, които имат навика да ядат намерена мърша, обикновено това се отнася за представители на ловни породи.

Неприятната миризма може да бъде причинена от неправилно хранене, по-специално хранене с обогатени с протеини храни или меки консерви, които затрудняват естественото почистване на зъбите, но създават благоприятна среда за растеж на патогенни бактерии. Така по зъбите се образува плака. Докато е още мека, е напълно възможно собственикът да я почисти сам вкъщи, но когато се втвърди, не може да се мине без помощта на специалист.

Може да провокира лоша миризма и вода с високо съдържание на хлор. В този случай домашният любимец ще покаже признаци на дисбактериоза.

Ако кучето има лош дъх, най-честата причина, която не е болест, е лошата устна хигиена. Не е достатъчно кучето да гризе само кости и твърди играчки. То трябва да има специална паста и четка, която ще помогне не само за освежаване на устната кухина, но и ще създаде защита срещу заболявания на зъбите и венците.

Как да се отървете от миризливата кучешка уста

Само след разглеждане на факторите, които могат да причинят халитоза при куче, и установяване на причината, която я е причинила, се предписва подходящо лечение за домашния любимец.

При наличие на плака е желателно да се определи правилното хранене и да се въведат твърди храни (моркови, ябълки, малки кости) в диетата. Това ви позволява да почистите устната кухина от меки образувания, израстъци, плака и остатъци от храна. Утвърден метод е добавянето на доматен сок или омекнал домат към храната. След две седмици омекотената плака може да се отстрани с обикновен памучен тампон. Ако зъбният камък не може да се отстрани у дома, той се отстранява с ултразвук във ветеринарна клиника. Ако емайлът е повреден, зъбите се покриват със специален гел или се запечатват.

За възстановяване на нарушената микрофлора се препоръчва курс с пробиотици. При наличие на глисти е показано лечение с противопаразитни средства.

Най-простите превантивни мерки ще помогнат да се избегне гнилостната миризма:

- Миене на зъбите (поне веднъж седмично) с антибактериална паста;

- Въвеждане в диетата на твърдите храни;

- Редовен преглед на зъбите и устата, почистване на плака у дома или в клиниката;

- Използването на специални лакомства със сурова кожа и ензими, които помагат за омекотяване на плаката върху зъбите;

- Използването на гумени играчки за дъвчене;

- И, разбира се, от диетата е необходимо да се премахнат сладки, нишестени, мазни храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest