miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Болести по Животните»Причини за безплодието при овцете

Причини за безплодието при овцете

Причини за безплодието при овцете

Безплодието при дребните преживни животни, към които спада домашната овца, могат да бъдат причинени от много фактори, които действат отделно или заедно. Има една специфична особеност при овцете и тя е, че те имат сравнително ограничен период на заплождане, това е от втората половина на лятото до есента. Тогава женските се разгонват няколко пъти, през 16-17 дни. Трудно се открива този период при тези животни.

Времето на заплождане се нарича случна кампания и е много важно да се проведе в точното време. Въпреки новите технологии обаче, както и ако нещата бъдат оставени на природата, част от женските овце остават безплодни. Това е причина животните да отпаднат и да бъдат бракувани, което носи загуби на стопанството. Затова въпросът е предмет на дискусии и търсене на решение на проблема с безплодието.

Според фермерите две са основните причини за безплодието при овцете - липсата на еструс и наличието на полова цикличност.

Липса на еструс се нарича състояние, при което женската не се разгонва в размножителния период. Причините могат да бъдат много - късно настъпване на пубертета заради непълноценно функциониране на някои регулаторни системи в тялото, недохранване, оборно отглеждане, което лишава животните от свободен режим на пасището, силно отслабване на организма след раждане на близнаци, продължителна и силна лактация, наследствени причини, аномалии в развитието на половите органи и други.

При половата цикличност се наблюдава следния феномен - животните се разгонват, но след осеменяването остават безплодни. Възможните причини отново са повече от една. Възпалителни процеси в половите органи е една от възможностите. Заразни причинители са бактерии, вируси, гъбички. Други състояния като недостиг на определени елементи също действат в тази посока.

Някои растения като люцерната, детелината, някои леторасли съдържат прекомерно количество естрогени, които са вредни както да младите, така и за по-възрастните животни. Плесенясалите фуражи също имат отрицателно действие върху процеса на заплождане.

За да се намали безплодието при овцете, което е проблем на фермерите, губещи средства, е нужно да се осигурят някои специални условия.

Овце

- Достатъчен по количество, качество и структура фураж за хранене на овцете според изискванията на животните

- Хигиенизирани и удобни помещения с добър микроклимат

- Достатъчно млади животни, които да подменят старите и вече безплодни

- Активно движение и паша на овцете, които предстои да бъдат заплодени

- Постоянно наблюдение през деня за откриване на разгонените животни

- Третиране при нужда с витамини и хормонални препарати.

- Спазване на хигиенни изисквания при раждане

- Провеждане на осеменяване с материал с ценни генетични качества за подобряване на продуктивността и предпазване от заболявания на половата система и други болести при овцете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest