Хаберитоза

Хаберитоза

Хабертиозата е заболяване по преживните животни (домашни овце, домашните кози и др.) причинено от нематода Chabertia ovina от семейство Strongylidae, характеризиращо се с диария и загуба на тегло, което може да доведе до смъртта на животните. Паразитите достигат до 2 см и паразитират в дебелото черво и ректума на животните.

Значителното разпространение на хабертиозата се улеснява от честите валежи, богатата растителност и претъпканото отглеждане на животни на ограничени пасища. Възрастните животни са най-интензивно заразени от май до август, младите животни - през лятото и есента.

Цикъл на развитие на хабертиозата

Яйцата на патогена попадат в околната среда заедно с изпражненията на животните. След 12 - 17 часа (при температура 19 - 25 °C) те образуват ларви от първи стадий. С течение на времето те излизат от яйцето, растат и се развиват във външната среда, линеят се два пъти и след 5-7 дни достигат третия - инвазивен стадий. Ларвите са покрити с двуслойна обвивка, така че са устойчиви на условията на околната среда. В почвата, тревата, сламата, сеното те запазват жизнеспособността си до 9 месеца. При благоприятни условия те се движат хоризонтално и вертикално.

Преживните животни се заразяват чрез поглъщане на инвазивни ларви заедно с трева и вода. Ларвите свалят покривката си и проникват под лигавицата на червата, линеят се два пъти през седмицата, след което се връщат в кухината на червата, прикрепят главата си към стената им и растат. Пубертетът настъпва след 1-2 месеца. Паразитите живеят в тялото на животните до 9 месеца.

Как хабертиозата уврежда тялото на животните?

Патогенният ефект на паразитите върху тялото на гостоприемника зависи от интензивността на инвазията, етапа на развитие на нематода и индивидуалните характеристики на животинския организъм. Ларвите на четвъртия и петия етап потъват в субмукозата на червата, нарушават нейната цялост, инхибират дейността на храносмилателните жлези.

Паразитите се прикрепят към лигавицата с помощта на развити орални капсули и причиняват възпаление на чревната стена. Хиперемия и кръвоизливи често се наблюдават на места, където са локализирани нематоди. Лигавицата престава да бъде надеждна бариера за патогенната микрофлора. Нарушава се секреторно-моторната функция на храносмилателния тракт, възниква дисбактериоза, създава се дефицит на макро- и микроелементи в органите и тъканите.

Наблюдава се катарално или катарално-фибринозно възпаление на тънките черва, образуване на специфични паразитни грануломи по лигавицата. В предната част на храносмилателния тракт се открива слуз с различна консистенция, чревната лигавица на места е удебелена, с големи петнисти кръвоизливи. Мезентериалните лимфни възли са увеличени, сочни на разреза. Стената на дебелото черво и често на ректума е инфилтрирана с желатин.

Симптоми на хибертиоза

При възрастни животни протичането на заболяването е субклинично. При млади животни симптоми на хибертиоза са диария, запек, жажда, анемия. При болните овце вълната е рехава и лесно пада. Животните са изтощени, не се движат, апетитът е намален. Умират от крайно изтощение.

Диагностика на хибертиоза

Хаберитоза

Отчитат се епизоотологични данни, клинични признаци, патологоанатомични промени и се извършва лабораторно изследване на изпражненията по метода на Фюллеборн.

Култивирането на ларвите до инвазивен стадий се извършва, за да се определи видовата принадлежност. След смъртта диагнозата хибертиоза се установява чрез метода на непълна или пълна хелминтологична дисекция на червата. Откриват се хелминти или техните ларви.

Лечение на хибертиоза

Използват се широкоспектърни противоглистни средства от групите на бензимидазол, макроциклични лактони и левамизол.

Профилактика на хибертиоза

Провеждат се планови диагностични прегледи на млади и възрастни овце през март, новите агнета от текущата година - през юни, юли и ноември, както и профилактично обезпаразитяване на стопанствата.

Сроковете за превантивно обезпаразитяване се определят въз основа на проучването на епизоотологичните данни. За целите на неспецифичната профилактика се използват имуностимулатори, които повишават естествената устойчивост и укрепват имунната система на животинския организъм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Препоръчано

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати