Буностомоза

Буностомоза

Буностомозата е паразитно заболяване на преживните животни, причинено от нематодите Vipostomum trigonocephalum (по овцете и домашните кози) и B. phlebotomum (предимно по едър рогат добитък като домашните крави) от семейство Ancylostomatidae. Заболяването се характеризира с диария, изтощение и смърт на животните.

Буностомозата е много разпространена. Източник на заразата са болни животни и замърсена среда. Най-интензивно се заразяват възрастните говеда. В необорудвани кошари и помещения овцете се заразяват с буностомоза възможно най-много през кожата.

Цикъл на развитие на буностомозата

Нематодите паразитират в тънките черва и достигат дължина до 2, 6 см. Женските снасят яйца в червата, които се отделят с изпражненията във външната среда, в която ларвите, излюпени от яйцата, достигат до заразен стадий след 3-7 дни. Преживните животни се заразяват чрез поглъщане на ларви заедно с трева и вода или чрез проникване на ларвите през кожата. В този случай ларвите преминават по пътя на миграцията им към белия дроб. Паразитите достигат полова зрялост в тялото на животните след 1-1, 5 месеца и живеят повече от година.

Как буностомозата уврежда тялото на животните?

Буностомоза

Ларвите на паразитите причиняват дерматит, множество кръвоизливи в белодробната тъкан и черния дроб. Натрупването на пенлива течност в малките бронхи води до ателектаза и бронхопневмония. Паразитите се прикрепят към лигавицата с помощта на развити орални капсули и причиняват възпаление на чревната стена. За хранене на един паразит са необходими 0, 05 мг кръв.

Това води до понижаване на нивото на хемоглобина и развитие на анемия. Мигриращите ларви причиняват множество петнисти и ивични кръвоизливи по повърхността и в дълбочината на белодробната тъкан. Има отделни области на хепатизация. Хиперемия и кръвоизливи често могат да се наблюдават на местата, където са локализирани паразити. В резултат на възпалението се нарушава секреторно-моторната функция на храносмилателния тракт, възниква дисбактериоза.

Симптоми на буностомоза

При възрастни животни се наблюдават дерматит, диария, запек, жажда, анемия. Болните овце кашлят, кихат, вълната им е матова и лесно пада. Телетата развиват катарална или гнойно-катарална пневмония. Животните са изтощени, не се движат, апетитът е намален. Умират от от кахексия (крайна степен на изтощение). Смесената инвазия причинява по-изразени признаци на заболяването при животните.

Диагностика на буностомоза

Буностомоза

Отчитат се епизоотологичните данни, клиничните признаци, патологоанатомичните промени и се изследват изпражненията по метода на Фюлеборн. Ларвата се култивира до инвазивен стадий. Извършва се пълна или непълна хелминтологична дисекция на червата. Ларвите от четвъртия и петия стадий се намират при дълбоко остъргване от лигавицата им.

Лечение на буностомоза

Лечението на буностомоза включва препарати като фенотиазин, въглероден тетрахлорид, нилверм, панакур, морантел тантрат, тивидин.

Профилактика

Профилактиката на заболяването се състои в поддържане на кожата на животните и обитаваните от тях помещения чисти. Също се провеждат планови диагностични прегледи на животните и профилактично обезпаразитяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Препоръчано

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати