miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Болести по Животните»Диария при прасетата - причини и лечение

Диария при прасетата - причини и лечение

Диария при прасетата - причини и лечение

За да отглеждате прасета в малко домакинство или във ферма, трябва да се запознаете с основните заболявания, които се срещат при прасенца, възрастни, както и с методите за тяхното лечение. Фермерът трябва да знае в кои случаи помощта на ветеринарен лекар е незаменима. Собствениците на свинеферми често се сблъскват с такъв проблем като разстройство на изпражненията на животните.

За да окажете помощ своевременно, трябва да знаете какво е провокирало диарията при прасета, лечението и лекарствата за диария. Диарията се счита за състояние, опасно за здравето и живота на животните.

Причини за диария при прасета

Прасетата могат да имат диария поради вируси, паразити, бактерии. Във всеки случай е необходимо да се използват лекарства от определен тип, за да се осигури навременна помощ на болните животни. Трябва да се обърне внимание на разхлабените изпражнения. Диарията причинява дехидратация на тялото, което може да бъде фатално.

Лесно е да се разпознае диарията чрез чести движения на червата и течна консистенция. В изпражненията могат да се наблюдават следните видове примеси:

- пяна;

- слуз;

- петна;

- кръвни съсиреци.

Диарията при грухчовците се провокира от следните причини:

Метаболитен срив при прасета

зпражненията стават течни при смяна на храната, увеличаване, намаляване на порциите. Също така, метаболитно разстройство провокира липса на витамини, макро-, микроелементи.

Неспазване на санитарните стандарти при прасета

По-често се разхлабват животните, в чиито помещения рядко се извършва почистване. Също така диарията започва с консумация на мръсна вода, неспазване на режима на влажност, температура в мястото на отглеждане.

Хранителна интоксикация при прасета

Диария при прасетатa

я може да бъде причинена от консумацията на "химия", вредна растителност.

Инфекции при прасета

Също така диарията може да показва паразитно и вирусно заболяване.

Рядко се появява диария при прасенца на възраст под 7 дни. Инфекциозната патология на свинята може да провокира диария при новородени. Ако женска, която все още не е родила, е разхлабена, тя трябва да бъде лекувана спешно, за да се избегне смъртта на бебетата. Ако майката е имала инфекция и е имала диария, има шанс прасенцето също да има диария след раждането. Опасността от диария при новородени бебета е, че бебетата все още не са развили защитните сили на организма.

Сукалчетата могат да имат диария поради следните причини:

- Възпаление на млечните жлези на майката;

- Промени в състава на млякото поради еструс по време на кърмене;

- Намалено производство на мляко при майката - когато се въвеждат допълнителни храни на недохранени прасенца, може да се появи и разстройство на изпражненията;

- Прекомерното производство на мляко допринася за преяждането на прасенцата;

- Нарушение на условията на отглеждане - особено внимание трябва да се обърне на температурния режим.

След 2 месеца вероятността от диария при прасенцата се увеличава. Бебетата започват да опитват нови храни, които са трудни за стомаха, и влизат в контакт с други животни. Причините за диария при пораснали малки са:

- нова храна;

- контакт с други животни;

- средства за кастрация;

- животинска ваксина;

- стрес.

Диагноза и симптоми на диария при прасетата

Прасе

Диарията при прасетата се проявява чрез чести изпражнения, които могат да бъдат кашави, воднисти. Фекалната екскреция може да бъде неконтролирана. В изпражненията може да има примеси от пяна, слуз, остатъци от несмляна храна и кръв. Само специалист по плътността, цвета, външния вид на изпражненията може да определи причината за диарията:

- Белите изпражнения показват проблеми с черния дроб;

- Наличието на пяна показва вирусно заболяване или заразяване с червеи;

- Кафяв, черен, кървав цвят на изпражненията показва кървене в стомашно-чревния тракт;

- Гнилостната остра миризма показва процеса на ферментация в червата.

Симптомите на диария при прасе са:

- отслабване;

- слабост;

- повръщане;

- липса на наддаване на живо тегло;

- отказ от хранене;

- повишена жажда;

- намаляване на активността.

Необходимо е да се лекува диарията, когато се открият първите признаци на разстройство на изпражненията. Патологията е придружена от бързо обезводняване на тялото, което може да причини смъртта на младите животни.

Как да лекуваме диария при прасе

На първо място, е необходимо да се установи причината, поради която е започнало разстройството на изпражненията при прасето. За да се предотвратят сериозни функционални нарушения, е необходимо да се проведе терапия по комплексен начин. Лекарствата за диария трябва да се предписват от ветеринарен лекар. Ако заболяването напредне, лечението му е много по-трудно, отколкото в началните етапи.

Лекарствата за лечение се избират от ветеринарен лекар след преглед на болните индивиди, събиране на необходимите тестове. Продължителността на терапията е няколко дни. При инфекциозния характер на диарията е необходимо стриктно да се спазва дозировката на лекарствата, да се спазват медицинските препоръки, предоставени от специалиста.

В случай на диария поради неспазване на санитарните стандарти е необходимо помещението да се третира с дезинфекционен разтвор. Ако причината за диарията е храненето, струва си да преразгледате диетата, като осигурите на прасетата чиста вода.

Когато диарията е причинена от недохранване на свинята майка, е необходимо да се намалят грубите, твърди фуражи в нейната диета. Важно е да се гарантира, че не влиза в контакт с други животни във фермата.

При диария на прасета се предписват лекарства, чието действие е насочено към:

- намалена подвижност в червата;

- нормализиране на храносмилателната функция.

За да се нормализира състоянието на прасетата, е необходимо да се постигне баланс на соли и минерали в диетата. Предписват се пробиотици, препарати с обгръщащ лигавицата на червата и стомаха ефект, ензимни лекарства.

У дома фермерът може да извърши следните действия за премахване на диарията и възстановяване на тялото на болно животно:

- дайте физиологичен разтвор, ще помогне за облекчаване на признаците на дехидратация;

- дайте сорбенти (Rehydron, подкиселена вода с лимон).

От народните средства можете да използвате:

- разтвор с корен от цикория;

- запарка от коприва;

- каша от ориз;

- иглолистен екстракт;

- отвара от билки (бутрак, дъбова кора, жълт кантарион, лайка).

Съществуват и фуражни добавки за лечение и профилактика на диария с органични киселини, соли, витамини, минерали в необходимото количество за укрепване имунитета и намаляване риска от диария.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest