Симптоми на свинска чума

симптоми на свинска чума

Заболяването свинска чума е открито, регистрирано, проучено и описано за първи път в началото на 20 век (1921 г) от английския изследовател Монтгомъри Р. в Източна Африка. Заболяването официално се нарича източноафриканска треска, болест на Монтгомъри или африканска чума по свинете.

Първоначално районите на Южна и Централна Африка постепенно били засегнати от това заболяване. Африканската чума по свинете е пренесена в Европа през 1957 година, където разпространението и бързо е локализирано. През 70-те години на миналия век избухването на африканска чума по свинете бележи присъствието и на американския континент.

Такова широко разпространение на болестта по света се дължи на много причини:

- миграция на населението по света;

- интензивно развитие на икономическите отношения между държавите;

- разпространение на свиневъдството и масова консумация на свинско месо от хора.

Но най-важната причина е невъзможността за пълното унищожаване на вируса на свинската чума в природата. Постоянно съществуват епизоотични огнища в африканските страни, както и в Испания и Португалия, където в ензоотичния процес участват вирусоносители на диви свине и аргасови кърлежи - носители на болестта от един индивид на друг.

Причинителят на болестта вирус на африканска чума по свинете е ДНК-съдържащ, принадлежи към семейството на иридовирусите. Отличава се с много висока устойчивост на химически и физически въздействия, дългосрочно съхранение в биологични и външни неблагоприятни среди. Може да бъде унищожен чрез термична обработка (над 60 °С), директно излагане на формалин или хлорсъдържащи препарати.

В свинските продукти (месо и сланина) вирусът живее до 155 дни, при температура 18-24 °С - до 18 месеца, при отрицателни температури - няколко години, в помещенията на кочините и животинските отпадъци (оборски тор) - около 3 месеца.

От африканска чума по свинете могат да се разболеят както домашни свине, така и диви свине и прасета от всякаква възраст, пол и порода. Болестта може да удари животните по всяко време на годишния цикъл. Според дългосрочни наблюдения в проспериращите щати на Америка и Европа епизоотичните огнища се появяват по-често през зимата и пролетта, по време на студено време.

Източникът на огнището на свинска чума са болни, заразени (по време на инкубационния период), както и преболедували животни. От момента на първичната инфекция до появата на признаци на заболяването са необходими до 7 дни.

Начини на заразяване със свинска чума

- пряк контакт със заразени лица;

- заразени кухненски отпадъци, вода;

- използване на инструменти, предмети за грижа за болни или умрели животни за здрави;

- контакт със секрети, трупове, отпадъци от клане и разфасоване на трупове на заразени свине;

прояви при свинска чума

- комбинирани фуражи и зърнени смески, непретърпели термична обработка;

- междинни преносители на болестта са хора, диви и домашни птици, животни, гризачи, насекоми.

Досега няма ваксина за това заболяване, както и няма лекарства, които биха могли да го излекуват. Смъртността на заболелите животни е до 100%.

За хората африканската чума по свинете не представлява непосредствена опасност. Свинските продукти могат да се използват за храна след продължителна топлинна обработка (варене, пържене), но опушването не унищожава вируса.

Симптоми на свинската чума

Ранните клинични признаци на африканската чума по свинете са много сходни с тези на други заболявания. Първо, телесната температура внезапно се повишава до 42 °C, появява се задух, жаждата се увеличава, апетитът изчезва. Прасетата имат пристъпи на повръщане, може да се наблюдава парализа на задните крайници. Следните симптоми, наблюдавани при свинете, са уникални за африканската чума: поява на червено-виолетови петна - по корема и вътрешната повърхност на краката, по врата, петната и опашката, в основата на ушите.

Продължителността на инкубационния период зависи от състоянието на животното, броя на вирионите, попаднали в тялото, и тежестта на курса. Африканската чума по свинете може да протича светкавично (затова е толкова опасна), остро, подостро, много рядко хронично.

Смъртоносният изход настъпва от 1 до 5 дни. Смъртността най-често е 60%, но оздравелите прасета и прасенца са вирусоносители и разпространители на о края на живота си и умират при повторно заразяване.

Патологичните промени (симптоми) са многобройни и доста характерни:

- многобройни кръвоизливи по лигавиците, кожата, серозните мембрани;

- увеличени лимфни възли и вътрешни органи (особено далак);

- интерлобуларен белодробен оток;

- кариорексис на черния дроб и разпадане на ядрата на лимфната течност.

Свинската чума е заболяване, което не трябва да се бърка с класическата чума. Това са напълно различни заболявания, причинени от различни патогени. Диагностиката на африканската чума по свинете се извършва от специалисти ветеринари и се установява въз основа на събрани данни, биопроби и лабораторни изследвания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest