miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Рибки бета - ръководство за грижи

Рибки бета - ръководство за грижи

Рибки бета - ръководство за грижи

Грижата за рибка бета означава информация за това, което я прави здрава и щастлива. Нужно е да се знае какво причинява стрес и болести при бетите, за да се избегне. С подходяща грижа тази рибка може да живее 10 години, въпреки че средният им живот е 2-4 години. Тези красиви и интелигентни рибки заслужават тези грижи.

Покупка на здрава риба

Нужно е да може бъдещият стопанин да отдели здравата от болната бета. Първата рибка от този вид трябва да бъде здрава. Опитни гледачи изберат понякога болни рибки, за да ги спасят от смърт. За начинаещ акварист обаче се изисква да започне с по-лесния вариант.

Размер на резервоара

Абсолютният минимален размер за здрава бета е 9 литра, а препоръчваният размер е 2 пъти по-голям. По-големите съдове се поддържат по-лесно. Бетата се нуждае от място за плуване и от места за криене.

Резервоарът не бива да се пълни до края. Бетата обича да излиза на повърхността на водата, за да поеме въздух. Освен това тези рибки са отлични скачачи и може да изскочат извън аквариума, ако е препълнен и няма предвиден капак.

Светлина

Бетите се нуждаят както от изкуствена, така и от естествена светлина. Растенията и другите декорации пък им осигуряват сянка, когато излизат за определено време на пряка светлина. Трябва да се осигури и двата вида осветление и да се предвиди как да бъде разположено.

Бети и други рибки

Бетите понякога са твърде агресивни, но могат да делят аквариума с други риби, които не са твърде ярки и нямат дълги перки. При отглеждането на бети в едни съд, той трябва да бъде достатъчно голям и с достатъчно места за криене. Двама мъжки в един съд е лоша идея, единият ще умре, или ще бъде много стресиран.

Рибки бети

Мъжките също така проявяват агресия и към женски и затова събирането им трябва да става само при размножаване. Женските обаче трябва да живеят в групи от по 5-6 и един мъжки за всички.

Бетите трябва да бъдат доволни и да не са стресирани. За целта е добре да се имитира максимално естественото им местообитание, да има къде да се крият. Затова аквариум с много естествена и изкуствена растителност е добра идея. Изкуствените растения обаче е добре да са копринени, за да не наранят перките на бетата.

Водата в резервоара трябва да бъде топла, те са тропически вид. Не бива да пада под 20 градуса.

Нужно е да се поддържа хигиена в съда, като водата частично се подменя периодично. Добре е да смени около половината от водата, да се почистват филтрите и всички намиращи се декорации вътре.

Хранене на рибки бета

Тези рибки са месоядни и затова храната им е специфична. Може да се дават пелети, люспи, жива храна или замразена. Съставките трябва да включват месо, риба и скариди.

Прехранването на рибата бета е проблем. Дневно 2-3 гранули на хранене са достатъчни за двуразово хранене и 3-4 гранули ако се храни веднъж на ден.

Ако се пропусне хранене, не бива да се дава допълнително със следващото.

Ако си търсите приятели в аквариум, вижте тези обяви за рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest