Miau.bg»Статии»Рептили»Гущери»Аксесоари за терариумите на влечугите

Аксесоари за терариумите на влечугите

Аксесоари за терариумите на влечугите

Грижите за влечугите - домашни любимци включват удобен дом, което на практика е клетка. Домашното местообитание на гущерчето, костенурката или змията трябва да му бъде удобно.

Терариум

Правилният вид клетка за домашния любимец, принадлежащ към влечугите, е много важна стъпка в подготовката за отглеждането му. Трябва да се обмисли на първо място материалът на терариума. Дали да е от стъкло или пластмаса. Това се определя от вида животно. Зеленият дървесен питон може да се отглежда в стъклена клетка или от пластмаса. Те контролират добре влажността, а това е важно за змията.

Големината също не е без значение. Най-вече трябва да се държи сметка за драматичната разлика между бебетата и възрастните на влечугите - бебе зелена игуана и възрастен екземпляр се отличават с драстични разлики в големината. Най-вероятно ще се наложи закупуване на две клетки при отглеждането на животното, както и някои аксесоари за терариума.

Принадлежности за терариума

Всички влечуги се нуждаят от приблизително едни и същи аксесоари за терариума.

- Осветление

- Отопление

- Места за криене

- Купа за вода или капкова система

- Бутилка за мъгла

- Субстрат или някакво земно покритие

Всичко това е общо казано, но отделно погледнато нещата са строго разграничени. Докато гущерите се нуждаят от UV осветление, змиите имат нужда от основен светлинен цикъл ден - нощ. Този фактор е сред най-важните при създаване на местообитанието на влечугото.

Аксесоари за терариумите на влечугите

- Отоплението също е необходимост за всяко влечуго - домашният любимец със сигурност ще се нуждае от някакво допълнително отопление на терариума. Количеството нужна топлина зависи от вида на животното. Принципно влечугите са ектотермични, което означава, че разчитат на околната среда, за да регулират своята телесна температура. Те не могат да стоплят телата си отвътре, както правим ние. Затова има нужда от допълнителна топлина. Топлината е важна за храносмилането им. Ако му е студено, влечугото няма да яде или няма да може да смели правилно храната. Това води до много проблеми в здравето, включително смърт. За гущерите и костенурките инфрачервената крушка или тази с нажежаема жичка са добра идея. За домашната змия може да се ползва нагревателна подложка под клетката.

- Скривалището е не по-малко важно. В дивата природа влечугите прекарват голяма част от времето си, криейки се от хищници. Истинската или изкуствена растителна зеленина и добра за гущера, камъкът или дънерът - за костенурката.

- Субстратът на дъното - има голямо разнообразие от субстрати, но според вида може да се ползват вестници примерно, мулч или настърган кокосов чипс. Змиите са най-лесни - за тях стават както вестниците, така и трепетликите. Дървесните влечуги пък нямат нужда от субстрат. Изборът трябва по-скоро да улеснява поддръжката.

- Нуждата от вода се задоволява според вида

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest