miau.bg»Статии»Коне»Хранене и Отглеждане»Как да поддържате сивия кон чист

Как да поддържате сивия кон чист

Как да поддържате сивия кон чист

Сивите коне са много атрактивни, но поддръжката им изисква повече усилия. Нужна е информация как да се премахнат петната от конюшня от всеки сив или шарен кон. Факт е, че тези коне ще намерят единствената купчина тор в конюшнята, за да легнат върху нея. Петната по коня могат да бъдат не само от оборски тор, но и от трева и кал и също толкова трудни за премахване.

Излишна е надеждата, че тези петна ще изчезнат сами, ще избледнеят или ще се изтрият с времето. Това важи и за пожълтелите опашки. Нужно е с тези проблеми стопанинът на коня да се справи много бързо. Нужни са грес, добри четки, шампоани и продукти за премахване на петна.

Да устойчивите петна са нужни определени стъпки. Нужни са гребен или ръкавица за премахване на косми. Мръсотията трябва да се повдигне, за да се почисти после с четка. Излишната кал и мръсотия се махат по този начин, но по бялата козина със сигурност са останали петна, които също трябва да се премахнат.

Най-добрите шампоани за сиви коне имат син или лилав оттенък и UV избелители, които помагат да се подчертае белотата на козината на животното, неутрализират петната и отразяват светлината. Тези избелващи и изсветляващи шампоани са предназначени специално за сиви и шарени коне. Нанасят се върху влажна козина и се втриват добре. Пяната се изплаква обилно.

Препаратите са много подходящи за зимна грижа за коня, когато мокренето на коня не е особено препоръчително. Подходящи препарати за почистване на сив кон има и за периодите преди състезания и изложения, когато конят трябва да има отличен вид. Добре е да се поставят и балсами за укрепване на козината и поддържане на коня. Маслото от шеа придава блясък на козината.

Довършителна работа

Коне

Цялостната баня е добра за ежедневните петна, но когато долната част на краката трябва да блести, тогава избелващите продукти са решението. Има ги в различни формули - на прах, като превръзка за краката от предната вечер, или като паста.

Някои домакински препарати също вършат добра работа за ежедневните петна и най-вече за почистване на опашката на коня. Нужни са и балсами за копринен вид. Спреят за блясък на козината също придава ефектна визия и помагат да поддържате сивия кон чист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest