miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Подходящо куче ли е чихуахуа за дете?

Подходящо куче ли е чихуахуа за дете?

Подходящо куче ли е чихуахуа за дете?
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Ако трябва кратко да се опише породата чихуахуа, най-добре ще подхожда определението малка топчица любов. Това дребно кученце не случайно е спечелило сърцата на милиони хора по света. В малкия размер се крие създание с голям характер. Малките чаровници носят сериозен и силен характер и успешно компенсират размера с увереност, любопитство и кураж, доказвайки крилатата фраза, че ценните неща са в малка опаковка.

По характер чихуахуа са представители на кучешкото войнство са любвеобилни, изключително лоялни, здрави по природа и отлични компаньони. Лесно се отглеждат чихуахуа и са изключително интелигентни. Те са енергични, пълни с живот и не се отказват никога от възможността да поиграят.

Как може да се отразят такива характеристики на намерението да се вземе чихуахуа за детето, дали малкото куче е добра идея за домашен любимец за дете?

Отговорът е положителен, но с някои уговорки, които трябва да се осмислят преди да се избере чихуахуа за детето.

- Да се грижи човек за такова дребно кученце носи само позитиви. Така че детето ще получи само положителни емоции от съжителството с малкия чаровник. Добре е обаче децата да не са съвсем малки, защото и кученцето е мъниче и детето може несъзнателно да нарани своя малък питомец при неправилно управление.

- Чихуахуа са известни със своята мила природа към собствениците и това се отнася също и за децата, кучето се привързва силно към детето в семейството и го обича. Трябва обаче да не се забравя, че породата има тенденция да формира силна привързаност към един член от семейството, а изборът може да не падне върху детето. Кучето може да прояви агресия към малкия член на семейството, ако навлезе твърде много в територията на предпочитания човек от домакинството.

Чихуахуа
Снимка: HG-Fotografie/pixabay.com

- Интелигентността на малкото чихуахуа със сигурност го причислява към домашните любимци, подходящи за деца, тъй като кучето е достатъчно умно, за да се съобрази с емоционалното състояние на детето и да вземе умно решение във всяка ситуация.

- Не на последно място стои фактът, че чихуахуа е сред кученцата, които обожават да бъдат гушкани и носени, а това се харесва на всяко дете. Размерите на породата напълно позволяват близки отношения на детето и неговия домашен лаещ питомец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest