miau.bg»Статии»Рептили»Игуани»Грижи за игуана

Грижи за игуана

игуани

Игуаните са страхотни домашни любимци, но изискват специфични грижи. Нужни са много място, храна и вода, както и скривалище на топло. Растежът им е удивителен, от малко бебе до 20-килограмов динозавър.

Това не е преувеличено, една възрастна игуана е едро животно, което живее до 20 години и затова трябва да се обмисли добре толкова дълъг ангажимент. Какво точно трябва да се предвиди за игуаната?

Пространство

Игуаната се нуждае от заграждение приблизително 3. 5 на 2. 5 на 2. 5 метра. Това са студенокръвни влечуги, които се нуждаят от отопляне на пространството им, както и от UV осветление за здравина на костите.

Когато са малки, тези животни се нуждаят от по-малко предвидено за тях пространство, защото в голямо заграждение може да не успеят да намерят храната си. Аквариум от 80 литра е подходящ за игуана от 45 сантиметра. Като възрастно животно, същата игуана ще се нуждае от поне двойно по-голямо пространство, което е двойно по-дълго от гущера и на широчина, колкото е дълго животното.

Изборът на подово покритие също е важен момент. Трябва да се внимава с какво е покрито мястото, защото малките игуани могат да погълнат нещо, което да доведе до запушване на червата. Килим за влечуги, дебело изтъкан, ще реши проблема. Трябва да може да се пере.

грижи за игуана

Температурата в пространството трябва да е около 32 градуса, а на мястото, където се топлят, по-висока. Осветлението също е важно за метаболизма им. Обичат да имат различен дневен и нощен фотопериод.

Храна

Игуаните са вегетарианци и се хранят с пресни плодове и зеленчуци. Храната на игуаната трябва да се наръси с калциев прах, за да се предпази животното от костни проблеми. Зелените зърна, глухарчетата, ряпата, зеленият фасул и тиквата са най-подходящи сред зеленчуците.

Влажност и вода

Това влечуго идва от тропиците и се нуждае от висока влажност, около 80 процента. Голяма купа с вода може да осигури необходимото изпарение. Нужни са 2 водоизточника - купа за пиене и такава за изпарение. Тези животни обичат да се къпят и освежават, така че нужно да се сменя водата редовно.

Характер и здраве

Освен че са интересни с праисторическия си външен вид, игуаните имат привлекателен характер. Растейки, те опознават своя стопанин и търсят компанията му. Често следват човека като куче. Игуаната може да се превърне в приятелски настроено влечуго, което не хапе, но пък е опасно за здравето от друга гледна точка - то и носител на салмонелоза.

Игуаната боледува от метаболитни костни заболявания, бъбречни проблеми и често умира в ранна възраст от неправилно отглеждане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest