miau.bg»Статии»Рептили»Игуани»Кои са любимите храни на игуаните

Кои са любимите храни на игуаните

Кои са любимите храни на игуаните

Домашните любимци играят огромна роля в нашия живот. Те са нашата незаменима компания и най-добър приятел. Ето защо изборът на домашен любимец рефлектира на вашата бъдеща връзка с него. Затова е важно да изберете животно, което да олицетворява вашия дух и енергия.

Екзотичните животни стават все по-популярен избор за домашен любимец. Това е съвсем обяснимо, тъй като хората преоткриват дружелюбния и смирен характер зад страховитата визия на влечугите като змии, хамелеони, гущери и всички подобни. Игуаната е едно от най-избираните екзотични животни, заради своята впечатляваща визия и смирен характер.

Освен красив и кротък домашен любимец, игуаната не е и претенциозна по отношение на своето отглеждане. Най-важният фактор, който подлежи на специално внимание, е храненето на игуаната.

Преди да вземете игуаната за свой домашен любимец, то трябва да обмислите добре дали можете да се адаптирате към хранителните навици на игуаната.

Ето кои са любимите храни на игуаните:

Зелените игуани неслучайно се наричат така. Те са изцяло растителноядни животни, които се хранят предимно с плодове, зеленчуци и листни зеленчуци. Особено любими храни на игуаните са тъмнозелените зеленчуци. Такива са магданозът, кориандърът, кресът и китайското зеле. Една от любимите им храни е глухарчето. За тях то представлява вкусна и изключително полезна храна, заради високото съдържание на калций.

Други полезни храни за зелената игуана са:

- Детелини;

- Люцерна;

- Зелен боб;

- Пащърнак;

- поветица;

- Тиквички;

- Праз;

- Грах и др.

Игуана

Въпреки че зеленчуците изглеждат като перфектната алтернатива за хранене на тези домашни любимци, то все пак има известни изключения. Такива са зеленчуците с прекалено много вода в състава си и с бедно съдържание на хранителни вещества. Най-същественият пример са целината и айсберг марулята.

Най-добрата алтернатива за игуаната обаче остава балансираната и разнообразна диета, която да се доближава максимално до храната в нейния естествен хабитат.

Менюто на тези животни трябва да бъде от 20-40% съставено от зелена храна с препоръчителните кресон, зелена ряпа, горчица, ескарол и глухарче. По-малък процес да се отдава на зеления фасул, зрялата люцерна, чушките, картофите, гъбите, грахът и жълтата тиква. За плодовете се оставят не повече от 10%, като най-полезни са пъпешът, ябълката, папаята, мангото, гроздето, динята и бананът.

Вижте също: Забранени храни за игуани

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest