Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Защо котката кашля?

Защо котката кашля?

Защо котката кашля?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Кашлицата е състояние, характерно не само за хората. Магарето кашля и неговата кашлица е добре известна-нарича се магарешка кашлица. Кашлят и други животни, в това число котките.

Но на кашлицата на мъркащите домашни питомци сякаш не се обръща достатъчно внимание, а това е погрешно, защото може да става въпрос за най-различни заболявания, които може да са много сериозни.

Кашлицата е рефлекс, чиято причина е дразненето на дихателните органи. Бактериалната или вирусната инфекция, поглъщането на чужд предмет, алергия при домашния любимец или заболяване като астмата, са възможни причини писаната у дома да кашля.

Вирусни инфекции

Някои вируси особено сериозно засягат дихателната система на котаците. Може да се появи зеленикав секрет от носа, липса на апетит, сълзене от очите, треска.

Дразнители

Различни бактериални или вирусни агенти причиняват дискомфорт на дихателните пътища на домашния пухкав любимец - това са цигареният дим, както и силният парфюм на собственика.

Заболявания на сърцето

При котките сърдечната недостатъчност може да доведе до кашлица, затова е нужно да се потърси навреме лекарска помощ. При това заболяване котката кашля непрекъснато, без да има температура и видими признаци за заболяване.

Наличие на чужди елементи

Кашлица при котки

Животните са твърде любопитни към всякакви непознати неща в къщата или градината. Те поглъщат неща, които не бива и реакцията на тялото се изразява в стремеж да бъде изхвърлен необичайният предмет, като се появява кашлица.

Паразити и бактерии

Паразити, попаднали в белите дробове на котето, го карат да кашля. Обикновено кашлицата е придружена от затруднения в дишането.

Астма

При наличие на болестта астма при котки, котето може да кашля, да бъде отпаднало и да се чувства изтощено.

Алергични реакции

Някои лекарства, ухапвания от насекоми или дори храни, които не понасят на организма на животното, са причина за алергии при писаните. Тогава мъркащият домашен любимец кашля, има зачервени и сълзящи очи и възпаление на дихателните пътища.

Това са сериозни и изискващи внимание и лечение са кашлицата, съпроводена със зачервени очи, зеленикав секрет, сухата кашлица със затруднено дишане.

Лечението зависи от тежестта на състоянието и решението на ветеринаря, който лекува животното. Нужно е непременно да се направи консултация с лекар при тези състояния, за да се избере адекватното лекуване на котката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest