Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Обезпаразитяване на морско свинче - какво трябва да знаем

Обезпаразитяване на морско свинче - какво трябва да знаем

Обезпаразитяване на морско свинче - какво трябва да знаем

Стопаните на морски свинчета понякога забелязват, че техният домашен питомец се чеше повече от обичайното. Причините за прекомерно чесане могат да бъдат много, но най-често се дължат на присъствие на външни паразити при морските свинчета.

Кои паразити нападат морското свинче?

Това са най-често акарите, бълхите и въшките. Те могат да се пренесат най-често върху морското свинче при наличие на друг домашен любимец вкъщи, инфектиран от паразити.

Бълхи по морското свинче

Котешката бълха е най-често срещания паразит, който засяга този дребен гризач. Домашната писана е обикновено приносителят на паразита, но това може да направи и стопанина, пренасящ бълхите с обувките или вещи, по които са полепнали яйцата на бълхата. Както при котката, бълхите причиняват сърбежи и чесане. Те може да доведат до алопеция, лезии и рани по кожата и даже да предизвикат анемия, ако животното пострада силно.

Бълхите се установяват лесно като се среши морското свинче с гребенче, те остават по него. Може да се открият и изпражненията на бълхите, които са тъмнокафяви гранулки, полепнали по козината на свинчето.

За премахване на въшките се използват същите продукти, които са ефикасни при котките. Една капка от препарата може да освободи мъничето от паразитите.

Акари по морското свинче

Морско свинче

Акарите по морското свинче са 2 вида. Единият е този, който води до краста при кучетата и засяга главата, раменете, бедрата и гърба на гризача. Козината му окапва, образуват се червени участъци и рани. Сърбежите са много силни, а бременните женски абортират. Лечението на морското свинче се води от ветеринар и включва не само препарат срещу краста, но и пълно обезпаразитяване на околното пространство и въвеждане на строга хигиена около домашния любимец.

Кърлежи по морското свинче

Опаразитяването на морското свинче с кърлежи най-често става с така наречения кожен кърлеж. Той се крие в космите, най-често на задницата на животното. Води до сърбеж, косопад и лющене на кожата. Предава се само с директен контакт. Изследват се косми на гризача, за да се докаже инфекцията, а тя се лекува по същия начин, както всички акари.

Въшки по морското свинче

Морското свинче може да се инфектира и с въшки и тези, които го засягат, са няколко вида. Разпространяват се с директен контакт или чрез постелките и не засягат хората. Те са по-едри от акарите и се виждат с просто око по козината. Обезпаразитяването на морското свинче става по подобен начин, както при акарите и изисква клетката на свинчето да се почисти много внимателно, както и да се поддържа добра хигиена, за да не се получи рецидив.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest