Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Колко години живеят доберманите?

Колко години живеят доберманите?

Колко години живеят доберманите?
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Когато стане въпрос за куче пазач, което играе перфектно ролята на верен приятел и доверен защитник, то няма как да не създадем асоциации с породата доберман.

Кучето доберман притежава авторитетна визия и значителни размери. Въпреки здравия си вид, тази порода е изключително любвеобилна и дружелюбна към своите стопани. Доберманите се характеризират като верни и отдадени спътници. Те са високоинтелигентни кучета, които лесно се подават на обучение и предразполагат към изграждането на добро възпитание.

Визията на доберманите наподобява тази, на породата ротвайлер, тъй като имат общи корени на произход. Доберманите са перфектните защитници на дома, като дори се определят за едни от най-добрите кучета пазачи, разпространени дори в полицейската професия. Доберманите активно помагат за разкриването на престъпления и са едни от най-известните ловни кучета. Основните характеристики на добермана са средна големина, мускелесто и стегнато тяло.

Ето колко години живеят доберманите и какво трябва да имате предвид, когато си вземете едно такова куче.

Общоприето е, че доберманите живеят 10-15 години, а някои изследвания сочат данни от 10-13 години. Няма точна цифра, която да индикира колко точно ще живее тази порода. Продължителността на живот на добермана зависи най-вече от условията, които предоставяте на кучето.

Доберман

С правилните грижи – хранене, профилактични прегледи, физическа активност, необходимата ваксинация, то доберманът може да надживее статистическите данни. Дори има собственици на тази порода, които заявяват, че техните кучета са на повече от 20 години.

Осигуреното качество на живот е най-същественият фактор, определящ не само дълголетието на добермана, но и неговото психическо състояние. Въпреки това, има биологични изследвания, които заключват, че по-дребните породи като чихуахуа, померан и кокер шпаньол, генетично са предразположени на по-дълъг живот, който може да надмине 18 години.

За по-едрите породи прогнозите са за по-къса продължителност на живота, която най-често е в рамките на 10-15 години. Въпреки това, всяко домашно отглеждано куче е с доказан по-дълъг жизнен цикъл, заради по-благоприятната среда на живот, затова статистиките се смятат за относителни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest