Грижи за женска коза

Грижи за женска коза

Козичка, която е вързана на колче и пасе трева, е често срещана картина, но това е точна илюстрация как не бива да се гледат женските кози. Вярно е, че през топлия сезон те прекарват повечето време в паша и преживяне, но когато се избира такова място, то непременно трябва да бъде в близост до източник на прясна вода и дървета, осигуряващи прохладна сянка срещу палещите слънчеви лъчи.

През зимата изискванията към помещенията за отглеждане на кози са минимални, тъй като те са непретенциозни животни и се задоволяват лесно - с температури до 6 градуса през зимата и 18 през лятото, добра вентилация и свободно пространство за всяко животно в помещението.

Добре е да се има предвид и това, че козите са социални животни, те няма да се чувстват добре, ако са сами, така че поне 2 кози е добра опция. Разбират се добре с домашни овце, домашни крави и други селскостопански животни, затова съжителството им в обора не създава проблеми.

При закупуването на женска коза е важно да се избере млечна така, за да се осигури добър добив от мляко, който да остане както за изхранване на бъдещите малки, така и за стопаните.

За да се увеличи добивът на козе мляко, освен пашата от трева и свежи листа, добре е да им се дава счукат овес, зеленчуци и кореноплодни, както и комбинирани фуражи. На всяка коза са нужни 5 литра вода дневно и това не бива да се пренебрегва. Към ежедневната дажба спадат също минерална сол и креда.

Козите са много плодовити, те раждат от 2 до 5 ярета. За да може да не се загуби млякото, добивано от козата, добре е козата да се дои, а козлетата да се хранят от купа.

За да се разбере, че една коза е бременна, тъй като това е трудно забележимо, трябва да се капнат няколко капки от млякото на козата в чаша вода. Ако то потъне на дъното, козата е бременна. Количеството мляко също определя евентуална бременност. Ако след периода на чифтосване с коч, козата започне да дава повече мляко от обикновено, тя най-вероятно е бременна.

Женска коза

Раждането при козите минава много лесно и трае не повече от час-два. Ако е за първи път, стопанинът трябва да присъства, а по възможност и ветеринар. Козата сама се грижи за новороденото, като го облизва, за да прочисти дихателните му пътища.

Около 2 седмици преди раждането количеството храна на козата трябва да се намали наполовина. За 3-4 дни след раждането женската коза се връща към нормалния си ритъм на живот и това е знак стопанинът да коригира отново хранителната дажба.

Като цяло женските кози са много адаптивни, устойчиви и здрави и отглеждането им не създава проблеми дори на начинаещи стопани. В същото време това занимание е с добра доходност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest