Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Могат ли котките да ядат авокадо?

Могат ли котките да ядат авокадо?

Могат ли котките да ядат авокадо?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Авокадото е изключително полезен за хората плод, но дали можем да похапваме тази природна храна в компанията на домашната котка?

Ако пухкавият мъркащ домашен питомец има 9 живота, едва ли си струва един от тях да бъде похабен за авокадото, независимо от това колко е вкусен плода.

За щастие ако домашния питомец прояви любопитство към вкуса на авокадото, едва ли ще умре от него, но не може да се пренебрегне какви неприятни последици ще има авокадото за котката. На какво се дължат те?

Съдържанието на персин

Проблемът с консумацията на авокадо от котката идва от съдържания се в него персин. Той е вреден за всички животни, за много от тях е фатален. За щастие котката няма да умре от него, но все пак трябва да се има предвид, че някои сортове съдържат високи концентрации персин. Освен това имат значение условията на отглеждане на авокадото и периодът на годината за съдържанието му в един плод.

Токсини

Авокадото е леко токсично за котките, освен ако не го консумират в големи количества. Здрава възрастна котка няма да умре от авокадо, но то ще доведе до разстроен стомах, повръщане на писаната и котешка диария. Малките котенца и възрастните болни писани може да бъдат по-сериозно засегнати от консумацията на плода. Затрудненото дишане, преглъщане, високата температура и ускорен пулс са симптоми за проблеми следствие на консумацията на авокадо. Може да бъде особено опасно, ако котката дъвчи кожата на плода.

Авокадо

Екстракт от авокадо

За да не настъпи объркване, когато се рекламират котешки продукти със съдържание на екстракт от плода, трябва да се поясни, че екстрактите не съдържат персин. Маслото от авокадо и екстрактът от плода са безопасни при поглъщане от домашния любимец.

Ако обаче мъркащият пухчо дъвче листата, стъблата или кората на дървото, както и кожата на плода, трябва веднага да се уведоми ветеринарният специалист, който да реши дали да се назначи някакво домашно лечение на писаната, или тя се нуждае от спешна медицинска намеса.

Най-добре да не се достига до такава възможност и котката да се държи далече от този вкусен за нас плод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest