miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Отровни храни за зайците

Отровни храни за зайците

Отровни храни за зайците
Снимка: pixabay.com
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Домашните ни зайци имат много различни хранителни навици от останалите домашни любимци. Те се хранят до 30 пъти на ден, което на практика означава, че ядат почти непрекъснато.

При този хранителен режим стопаните трябва да знаят кои храни са опасни за техния питомец, които могат до доведат до смърт и всичко това да се съобрази с непрестанното хранене на заека.

Има храни, които не са полезни за храносмилането на скокливкото, но тези, които са отровни за него, са няколко.

Авокадо

Този полезен за нас плод е една от най-опасните храни за заека. Той съдържа токсично съединение - персин. Ако зайчето погълне твърде много персин, то ще развие проблеми с дишането. Това може да доведе до сърдечна недостатъчност и смърт при заека.

Костилки на плодове и семена

На заека може да се даде малко от месото на ябълката, но в никакъв случай от семената. Те съдържат съединение, което е токсично за зайци. Вредни са също костилки от ябълка, кайсия, праскова, слива. Те съдържат следи от цианид.

Ревен

Ревенът може да предизвика тежки реакции при заека. Той съдържа високи концентрации на оксалати. Те пречат калцият да се абсорбира. Затова заекът не бива да има достъп до ревена, ако такъв се отглежда в градината на собственик на зайче.

Отравянето с ревен се познава по: подутата и възпалена уста на домашния любимец, диарията, надутият и възпален корем, летаргията, пиенето на много вода. Симптомите са доста тежки, но смърт поради отравяне с ревен настъпва рядко.

Отровни храни за зайците

Шоколад

Сладкото изкушение е опасно за заека заради съдържащите се в него теобромин и кофеин. Колкото по-високо е съдържанието на какао, толкова по-висока е концентрацията на метилксонтини. Затова няколко блокчета черен шоколад, изядени от зайчето са повод да се потърси спешно медицинска помощ.

Зеленчуци от рода на лука

Всички алиуми причиняват сериозни заболявания при заека. Към тях спадат лук, чесън, шалот. Те могат да причинят хемолитична анемия или да доведят до анафилактичен шок.

Салата айсберг

Салатите по принцип са част от храната на заека. Тъмните форми на салатата са подходящи за зайци, но салата айсберг съдържа вреден химикал - лактукарий. Той причинява диария и физическа слабост. Млади зайци могат да умрат от преяждане с айсберг.

Отровни храни за зайците

Листа от картофи

Картофите не са добра храна за зайците, защото съдържат твърде много нишесте. Това ги прави трудно смилаеми, но не и отровни. Листата на картофа обаче са отровни за дългоушковците.

Преработените храни, храната за кучета и котки също не е добре да се дава на заек. Всички храни, съдържащи консерванти, са изключени от менюто на този домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest