miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Причини за кучешкото вълнение при звука на звънеца на входната врата

Причини за кучешкото вълнение при звука на звънеца на входната врата

Причини за кучешкото вълнение при звука на звънеца на входната врата
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Почти няма стопанин на куче, който да не може да разкаже за суматохата, която настава при звъна на звънеца или почукването на входната врата. Кучето скача, лае силно или яростно се спуска към вратата и гледа настойчиво, докато не отворим.

Възниква въпросът: защо реагира така, това ли е начинът му да бъде нащрек за територията, която охранява?

Според специалисти има два типа кучешко поведение:

- Този, за когото е програмиран видът;

- Поведение, придобито по пътя на имитацията.

Кучешкото поведение при звънене на звънеца принадлежи на втория тип - имитационният. Кучето се държи така, защото наблюдава стопаните си, когато се случи това събитие.

Човек несъзнателно се стряска и подскача, когато се позвъни. Ние не усещаме това, но кучетата са много наблюдателни и нашата реакция не им убягва. При звука от звънеца или почукването на съзнателно ниво у нас се активира вълната на съмнението и импулсът на движението, което ни подтикват да изоставим заниманието си, да тръгнем към вратата и да я отворим.

Кучето е вид, принадлежащ към стадните животни. То постоянно наблюдава и оценява поведението на членовете на глутницата. Когато посещаваме тоалетната, кучето отива с нас, за да прикрива гърба ни и да ни пази, докато сме уязвими. Затова по същия повик то веднага се активира, когато ние се стреснем, тръгва с нас и ни сътрудничи.

Особено силно се активира поведението на лаещия ни домашен любимец, когато на вратата стои непознат. Миризмата му е нова, тонът на говорене, езикът на тялото - всичко е непознато. За тях опознаването на непознати неща и хора е забавно.

Тези животни не се доверяват на всеки бозайник, когато е непознат, но са отворени към запознанства, готови са да бъдат обичани и да приемат нови членове в групата си. Затова за тях почукването на вратата е като призив за нови приключения, но и готовност да защитят дома, ако насреща стои недоброжелател.

Има и още един момент - някои звънци имат ужасно неприятен звук, който е дразнещ не само за нас, но и за домашния любимец. Тъй като кучетата имат много добре развит слухов апарат, те приемат много по-отчетливо този дразнещ шум.

Те също така може да свържат звука от звънеца с воя на сирените на полицейските коли, пожарните или линейките и с лаенето си декларират своята съпричастност и готовност да помогнат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest