miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Може ли още един домашен любимец да тушира кучешката тревожност от раздяла?

Може ли още един домашен любимец да тушира кучешката тревожност от раздяла?

Може ли още един домашен любимец да тушира кучешката тревожност от раздяла?
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Прекарването на повече време у дома по някаква причина означава и по-продължителна близост с домашния ни любимец. Връщането към обичайния ритъм обаче се отразява доста зле на нашите домашни любимци, които бързо свикват с присъствието ни около тях, но много бавно и болезнено отвикват.

Всеки стопанин на куче добре знае за трудната раздяла сутрин, когато домашният питомец силно тъгува, защото ще остане сам зад заключената врата. Затова вечер бързаме да се приберем, за да ни се порадва по-дълго.

На повечето стопани е минавала мисълта да вземат на своя домашен любимец другар, с който да споделя времето си през деня. Швейцарски учени, наблюдавали с камери какво се случва вкъщи, когато стопаните ги няма, са на друго мнение.

Техните наблюдения са установили, че най-сигурният признак за тревожност - лаенето, се чува от домове, където има 2 или повече кучета. Повишената физическа активност, която също е симптом на тревожност, също се наблюдава сред повече домашни питомци. Ровенето, драскането, гризането на предмети също е завишено.

Изводът е, че кучетата, които са сами, се справят по-добре с тревожността, от тези, които имат компания. Те спят повече, почиват по-дълго и това намалява нивата на стрес.

Изводът е, че домашният любимец не се нуждае от компанията на себеподобен или друг животински вид. Това няма да го накара да се чувства по-малко самотен, когато стопанинът не си е у дома. Взимането на още едно куче няма да реши проблема.

Какъв е съветът на специалистите?

Може ли още един домашен любимец да тушира кучешката тревожност от раздяла?

По-добре да се обърнем към обучен човек, който да определи причината за тревогата от раздялата, която животното изпитва. Това може да бъде стара травма следствие от изоставяне от друг стопани. Може да се дължи дори на заболяване на животното.

Установяването на тази причина ще ни даде не само отговор на въпроса, но ще ни насочи и как да решим проблема. Защото всеки домашен любимец желае да прекарва цялото си време със стопанина, но успява да свикне с неговото отсъствие и да прекарва спокойно времето си. Всичко извън нормата е патология, която трябва да намери разрешение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest