miau.bg»Статии»Живини»Какви емоции изпитват животните?

Какви емоции изпитват животните?

Какви емоции изпитват животните?
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Знаем, че хората са способни на много богата палитра от емоции. А дали животните изпитват чувства и докъде се простира това многообразие, е въпрос, предизвикващ отдавна спорове сред изследователите на животинското поведение.

Собствениците на домашни любимци приемат своите питомци като част от семейството и знаят, че те също изпитват чувства като радост или страдание. Има и защитници на теорията, че животните не ни отстъпват по възможности на емоционално ниво. Зад това твърдение не стоят голи констатации, а опит и дългогодишни изследвания, търсене на доказателства и изводи. Ето и какви чувства изпитват животните?

След изследване с ЯМР в мозъка на кучета, свикнали дълги години да изпълняват командите на своите стопани, е забелязана активност, идентична с тази, която съществува в мозъка на чиновници, които очакват бонуси за добре свършената от тях работа.

По-интересно наблюдение е това, че кучетата са способни на сложни чувства като кучешка завист. Това е установено след експеримент на учени от Виена. Според тях, ако тренираме две кучета и след изпълнение на задачите, едното получи награда, а другото не, то лишеното не само че повече няма да иска да изпълнява команди, но и ще изпита завист.

Шимпанзетата са още по-близки до нас и също като хората се привързват към семейството си, подобно на нас самите. Тази привързаност не стихва, дори ако членовете на семейството бъдат разделени за дълго. Маймуните изпитват същото чувство на сигурност, каквото съществува и при нас, когато сме заобиколени от близките си.

Шимпанзетата изпитват чувство на благодарност. Те осъзнават, когато човек им помага, и променят поведението си, демонстрирайки емоционална привързаност и топлота.

Шимпанзета

Не само при хората може да съществува емоционална близост. Има още много моногамни животински видове, които избират своя половинка за цял живот. За повечето хора обаче ще бъде изненада, че гризачите също могат да страдат от разбито сърце като нас.

Влюбените сред хората имат по-високи нива на окситоцин в кръвта от самотниците. Същите корелации са открити при американските полевки. Те изпитват силна привързаност при чифтосване, а ако загубят своята половинка, изпитват силна депресия, тъй като балансът на хормоните в мозъка им се нарушава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest