Грижи за шилета

Грижи за шилета

Необходимо е да се прави разлика между животните в различната им възраст, което има значение за грижите, които се полагат за тях.

Овцете са сред най-често отглежданите домашни животни за месо, мляко и вълна и затова стриктното отделяне на животните по възраст е наложително.

Малкото на овцата се нарича агне. С това название се назовава животното, което все още суче мляко. Този период продължава до навършване на 3-4 месеца. След това малкото започва да пасе трева и фуражи, както овцете. Тогава те се наричат шилета. Този възрастов период продължава до 2-годишна възраст, когато шилето вече става овца или овен.

Подрастващите на овцете осигуряват здраво и жизнено стадо, ако за тях са полагани адекватни грижи. Те се състоят в правилно хранене и опазване от заболявания.

Шилетата се хранят основно с прясна трева, тъй като възрастта им съвпада с летния период, когато пашата е основно хранене на тези преживни животни. Овцете раждат през януари-февруари и малките им са шилета през пролетно-летния сезон.

Освен прясната трева заради интензивния растеж животните се нуждаят от допълващо хранене. Доброкачественото сено и концентрираният фураж, окосената зелена люцерна, царевицата и житните култури са подходящи за подхранване през целия пасищен период. Количествата на концентрирания фураж постепенно се увеличава, като през август е добре да се добавят млади листа и леторасти от дъбовите гори, защото са богати на хранителни вещества.

Грижи за шилета

Що се отнася до здравословните опасности, шилетата са много уязвими от опаразитяване, защото младите животни имат слаба имунна система. Има и възрастова възприемчивост към паразити и следствие на опаразитяването животните изостават в растежа, вълната им се проскубва, страдат от различни заболявания.

Мониезиозата, строингилоидозата, буностомозата, хаберитозата, диктиокаулозата са все паразитни болести, които засягат често шилетата. Затова редовното обезпаразитяване на цялото стадо е добра превантивна мярка срещу паразити.

Редовните ваксинации на животните, както и прегледите при ветеринар при всяко съмнително състояние на шилетата, може да спести на стопанина сериозни проблеми, дори загуба на цялото стадо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest