Miau.bg»Статии»Коне»Хранене и Отглеждане»Основни грижи за малки кончета

Основни грижи за малки кончета

Основни грижи за малки кончета

Конете са едни от най-интелигентните и дружелюбни животни, които със сигурност могат да се превърнат в най-верния спътник на всеки човек. Една от най-невинните и миловидни гледки при отглеждането на жребци са именно малките кончета.

Тези създания са перфектните домашни любимци – социални, енергични, красиви и хармонични животни. Като всички животни обаче, малките кончета изискват правилните грижи за своето пълноценно отглеждане и оптимален растеж.

Ето какви грижи изискват малките кончета:

Първата и най-важна стъпка в отглеждането на малките кончета е бозаенето. За да расте по възможно най-добрия начин, то вашето новородено конче трябва да се изправи само и да бозае от майката в рамките на 2 часа. Ако новороденото не успява да засмуче или не проявява желание, това само може да ви сигнализира за наличието на сериозни проблеми. В този случай е препоръчителна консултацията с ветеринар.

Първото мляко за хранене на малкото конче е от изключително значение. То се нарича още коластра и в него се съдържат всички антитела, укрепващи имунитета на новороденото. За да расте пълноценно, кончето се нуждае от приблизително 2 литра коластра. В началото на развитието трябва да се уверите, че вашето конче получава достатъчно мляко.

Друго важно за малките кончета е, че те трябва да изхождат тъмни изпражнения, наречени мекониум. Те се натрупват по време не престоя на новороденото в утробата на кобилата. Тяхното изхвърляне е важно за пречистване организма на кончетата и трябва да следите дали се осъществява правилно.

Индикатор за правилното развитие на малките кончета е тяхната активност през първите дни. Те трябва да стават все по-жизнени, а противното е симптом за сериозни проблеми или налични инфекции.

Основни грижи за малки кончета
Снимка: Hans/pixabay.com

Важно за техния пълноценен растеж е да им давате достатъчно чиста вода и да ги храните правилно след отбиването. Когато спрат да бозаят, развитието на кончетата обикновено спира. За да избегнете това явление, е необходимо през последните месеци от бозайния период, който продължава 5-6 месеца, да ги снабдявате със сено и овес. По този начин те постепенно ще свикнат с новия начин на хранене. След отбиването е препоръчително да добавяте към храненето от 4 до 6 литра обезмаслено или пълномаслено мляко.

Вижте още съвети за хранене на коне!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest